DONETA ODLUKA: Italija od 28 juna bez maski na otvorenom

Milica Ostojić (Rim)

22. 06. 2021. u 15:11

ITALIJA je bila obeležena u čitavom periodu pandemije bojama koje su označavale stepen rizika razvoja korona virusa i sada je prešla konačno u tzv.belu, sa niskim stepenom pozitivnih na Kovid-19, ukinula policijski čas i 28 juna, kada i posledni region Vale d'Aosta napušta žutu boju, Apeninsko poluostrvo napušta i obavezu nošenja maski na otvorenom.

ДОНЕТА ОДЛУКА: Италија од 28 јуна без маски на отвореном

Foto: EPA

Naučno-tehnički komitet predložio je a ministar za Zdravlje Roberto Speranca u saglasju sa Vladom doneo odluku da se skinu maske na otvorenom osim u slučajevima kada se ne mogu održavati neophodne distance, tako da maska ostaje za svaki slučaj u džepu.

To je prvi put od marta 2020. godine da Lepa zemlja skida velike restriktivne mere, a maske ostaju obaveza u zatvorenom prostoru kao što su javni prevoz, restorani, bioskopi, pozorišta, gde su neophodne i distance, na plaži bez maski, sa distancama između ležaljki ali maska u restoranu ili u baru, maske na pijaci, u samoposlugama, na sajmovima, u tržnim centrima ili u redu gde se čeka nešto za kupovinu ili usluge.

Italija je stigla do manje od 50 slučajeva zaraženih na 100.000 stanovnika, u protekloj sedmici bilo je ukupno 8.112 novih pozitivnih, što predstavlja redukciju oid 35 posto u odnosu na prethodnu, a poslednji podaci pokazuju se spustio broj na dnevnom nivou na 495 slučajeva, 21 preminuli, što sveukupno predstvlja najmanji broj od avgusta 2020, nakon čega se korona virus vratio kao vulkan u Italiji jer je vakcinisanje bilo na veoma niskoj kampanji.

U Italiji je do sada dato 46. 601.425 vakcina a imunizovano 16 miliona stanovnika iznad 12 godina. I italija je već počela izdavati Zeleni sertifikat Kovid-19, prva u EU koja počinje od 1 jula. Tako je omogućena slobodna cirkulacija za one koji ga poseduju, sertifikat sa rokom od 9 meseci od datuma druge doze vakcine, a za građane Velike Britanije u Italiji je uveden obavezni karantin od 5 dana sa tampon testom na ulasku u zemlju zbog tamošnjeg raširenog indijskog soja „Delta“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni