SEDMORKA OBEĆALA MILIJARDU VAKCINA: Početak samita lidera najrazvijenijih zemalja sveta u Britaniji praćen protestima

D. SAVIĆ

11. 06. 2021. u 22:12

DOK su lideri najrazvijenijih zemalja sveta pristizali na jugozapad Engleske, u Kornvol, domaćin prvog samita G7 "uživo" od početka pandemije kovida, britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će bogata sedmorka podeliti milijardu doza vakcina protiv virusa korona siromašnijim zemljama.

СЕДМОРКА ОБЕЋАЛА МИЛИЈАРДУ ВАКЦИНА: Почетак самитa лидера најразвијенијих земаља света у Британији праћен протестима

Aktivisti sa maskama učesnika G7 ismevaju glavnu temu Samita / Foto AP

Skrećući pažnju na to da je ubrzanje globalnog oporavka od pandemije dominantno pitanje Samita, istakao je da potez lidera G7 znači da možemo da vakcinišemo ceo svet do kraja sledeće godine.

Ali, da virus korona nije zaobišao ni najbogatije, pokazalo je zatvaranje hotela koji su koristili članovi nemačke delegacije na Samitu, pošto je nekoliko članova osoblja pozitivno na kovid 19. No, u odmaralištu Karbis Bej, Džonson je sa suprugom Keri dočekao američkog predsednika Džozefa Bajdena, nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona sa prvom damom Brižit, kanadskog premijera Džastina Trudoa, italijanskog premijera Marija Dragija, japanskog premijera Jošihidea Sugu, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Iz kluba najrazvijenijih isključena je, zbog politike prema Ukrajini, još pre sedam godina Rusija, a druga najveća ekonomska sila sveta, Kina, nikada nije ni uključena. Ipak, ove dve supersile nisu zaobiđene na Samitu G7, čak ni kada je o vakcinama reč. Šef britanske diplomatije Dominik Rab je rekao da brine da bi Kina i Rusija mogle da iskoriste vakcine u zamenu za uticaj, ali da Britanija ne podržava vakcinalnu diplomatiju, a pogotovo ne ucene.

S druge strane, poziv G7 visokim gostima iz Južne Koreje i Australije na Samit govori koliko "sedmorka" želi da pokaže svetu da može zajednički da deluje u rešavanju kriza, uključujući zdravstvene i klimatske, ali i one vezane za slobodnu trgovinu, posebno suzbijanje sve većeg uticaja Pekinga.

Paralelno sa Samitom G7, koji se zaključuje u nedelju prijemom kod britanske kraljice Elizabete, i svečanom večerom uz dagnje i gaspaćo u Edenu, čuvenoj kornvolskoj botaničkoj bašti, na jugozapadu Engleske odvijale su se burne demonstracije. Na stotine demonstranata obučenih u kostime Pokemona zahtevalo da G7 "da nadu svetu":

- To znači da treba da prestanu da se šepure i da počnu da dele novac, vakcine i tehnologiju i postignu istorijski dogovor o klimi - rekao je Džejmi Dramond iz grupe "Krek of krajzis".

Policija je, u međuvremenu, uhapsila sedam osoba pošto su zaustavili dva automobila puna farbe, dimnih bombi i megafona. No, demonstranti su optužili policiju da koristi represivne mere, tvrdeći da je "Samit G7 uznemirio nas, a ne mi njih".

NEMOJTE DA ZASPITE!

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp poželeo je svom nasledniku Džozefu Bajdenu sreću u pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. "Nemojte da zaspite na sastanku i molim vas da mu prenesete moje najbolje želje", dodao je Tramp koji je svog rivala Bajdena više puta nazvao "pospani Džo".

POKLON

PREMIJER Velike Britanije Boris Džonson poklonio je na prvom zvaničnom susretu sa Džozefom Bajdenom predsedniku SAD bicikl od 6.000 dolara, koji je napravljen u Americi i koji je obojen u crvene, bele i plave boje. Džonson je poznat kao strastveni vozač bicikla i često vozi ulicama Londona. I Bajden (78) voli da vozi bicikl, samo što on to radi u zatvorenom prostoru, vrteći pedale u mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri