LOPTA JE NA STRANI MOSKVE: Stoltenberg ponovo pozvao na sastanak Saveta Rusija-NATO

Novosti onlajn

07. 06. 2021. u 08:52

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči samita Alijanse u Briselu ponovo je pozvao Rusiju da učestvuje na sastanku Saveta Rusija-NATO. Kako kaže, lopta je na strani Moskve.

ЛОПТА ЈЕ НА СТРАНИ МОСКВЕ: Столтенберг поново позвао на састанак Савета Русија-НАТО

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Želeo bih ponovo da pozovem Rusiju da što pre učestvuje na sastanku Saveta Rusija-NATO. Imamo mnogo tema za diskusiju koje su od obostranog interesa Alijanse i Rusije - rekao je on za nemački list „Velt“.

Savet nije zasedao već 19 meseci, a prema rečima Stoltenberga, NATO je pre više od godinu dana pozivao rusku vladu da održi novi sastanak, iako, kako kaže, nije dobio pozitivan odgovor.

- Sada je lopta na strani Rusije - rekao je državni sekretar NATO-a.

Teme za sastanak

Prema njegovim rečima, Rusija i NATO bi mogli da razgovaraju o temama poput razmene informacija o vojnim manevrima kako bi se sprečili nesporazumi i moguća eskalacija.

Druga tema za raspravu mogla bi da bude „dovoljna transparentnost“ vojnih aktivnosti obe strane u cilju sprečavanja slučajnih incidenata na moru i u vazduhu.

- Odnosi Rusije i NATO-a dostigli su tako nizak nivo koji nismo videli od kraja Hladnog rata. Dijalog je najbolji način da se prevaziđu napetosti - dodao je on.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Moskva spremna da obnovi kontakte u okviru Saveta Rusija-NATO i da bi vojska trebalo da započne dijalog.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna