U TOKU JE PROCES GUŠENJA: Beloruski zvaničnik odgovorio na sankcije EU

Novosti online

05. 06. 2021. u 18:03

DIREKTOR Odeljenja za avijaciju Ministarstva saobraćaja Belorusije Artjom Sikorski izjavio je da su sankcije koje je Evropa uvela protiv zemlje – korporativni prepad.

У ТОКУ ЈЕ ПРОЦЕС ГУШЕЊА: Белоруски званичник одговорио на санкције ЕУ

Foto: EPA/ilustracija

- U toku je proces gušenja. Te sankcije su korporativni napad na tržište i poslovanje avio-kompanije (Belavia) koja uopšte nije učestvovala u tim događajima. I te mere protiv (preduzeća koje pruža usluge vazdušne navigacije) 'Belaeronavigacija'... Šta, dispečer nije trebalo da reaguje u skladu sa zakonom? Stručnjaci za vazduhoplovnu bezbednost nije trebalo da reaguju? - rekao je Sikorski za televiziju „ONT“.

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama od danas, 5. juna, zabranjeno je da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacija o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)