NOVI SKANDAL TRESE NEMAČKU: Maske od milijardu evra moraće da završe u đubretu

Tanjug

05. 06. 2021. u 16:32

NOVI skandal trese nemačko Ministarstvo zdravlja i ministra Jensa Špana pošto je, prema pisanju Špigela, ministarstvo prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine koje će morati da se unište, a to su do sada krili od javnosti, piše DW.

НОВИ СКАНДАЛ ТРЕСЕ НЕМАЧКУ: Маске од милијарду евра мораће да заврше у ђубрету

Foto: EPA

Početkom proleća prošle godine, kada je počela pandemija korona virusa, pravih bolničkih ili FFP2 maski u trgovinama i apotekama u Nemačkoj nije bilo, pa je Ministarstvo zdravlja nabavilo stotine miliona maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Špigel, pokazale kao neupotrebljive.

U Nemačkoj su te maske dobile dozvole na brzinu, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u magacinima. Interna prepiska u koju nedeljnik Špigel ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravlja koje predvodi demohrišćanin Jens Špan mesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl.

Naime, Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a te nije htelo da odobri.

Španovo ministarstvo je čak, prema pisanju nedeljnika, pokušavalo da maske, umesto u redovnu upotrebu, podeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis - neupotrebljive maske treba proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe i onda ih spaliti.

- Milijardu evra završiće u đubretu - piše Špigel.

U tekstu DW se ukazuje da možda dokumenti nisu slučajno stigli do novinara baš sada, pošto su krajem septembra parlamentarni izbori.

Na pisanje Špigela reagovala je poslanica socijaldemokrata Angelika Glekner, ističući da osobe sa invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju restlovi loših odluka.

- Demohrišćani moraju da razmotre kakve će biti posledice u Ministarstvu zdravlja i po gospodina Špana. Ne može sve da se nastavi po starom - dodala je Kleknerova.

Posledice po Špana tražila je i Marija Klajn-Šmajnk, poslanica Zelenih, koja je stvar nazvala "neoprostivom".

DW navodi da se Špan, na početku pandemije jedan od najpopularnijih političara Nemačke, žestoko srozao u očima javnosti proteklih meseci. Naime, saznalo se i da je u oktobru, baš na dan kad je upozorio da su privatne žurke najveći problem, otišao na večernju sedeljku u Lajpcig.

Ta je sedeljka sa desetak ljudi bila unosna - gosti su zamoljeni da daju priloge za Španovu kampanju za izbore za Bundestag, ali da uplate po 9.999 evra, zato što donacije od 10.000 evra ili više moraju javno da se objave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku