AMERIKA UBRZAVA RAZMEŠTANJE HIPERSONIČNOG ORUŽJA: Vojni budžet odgovara razvoju novih krstarećih raketa

Novosti onlajn

05. 06. 2021. u 09:46

SJEDINJENE Američke Države nameravaju da ubrzaju razmeštanje hipersoničnog oružja, vojni budžet za 2022. godinu odgovara tim ciljevima, izjavio je zamenik direktora za hiperzvučne projekte u Odeljenju za istraživanje i razvoj Pentagona Majkl Vajt.

АМЕРИКА УБРЗАВА РАЗМЕШТАЊЕ ХИПЕРСОНИЧНОГ ОРУЖЈА: Војни буџет одговара развоју нових крстарећих ракета

Foto: Printscreen/Jutjub/ U.S. Military Note

Vajt je napomenuo da je razvoj krstarećih raketa vazdušnog baziranja prioritet Sjedinjenih Američkih Država, jer su one zbog svojih dimenzija kompatibilnije sa drugim hipersoničnim platformama.

-Zahtev za budžet predstavlja veoma važnu izjavu o značaju hipersoničnog oružja. Budžetom za fiskalnu 2022. godinu predviđena je nabavka ovih sistema, jer se ti sistemi razvijaju u količinama koje prevazilaze okvire. Na taj način, zaista ubrzavamo razmeštanje ovog potencijala“, rekao je Vajt za portal „Nešenal difens“.

Poredstavnik Pentagona skrenuo je pažnju na činjenicu da Sjedinjene Američke Države sada razvijaju i odbrambeni i ofanzivni sistem u ovoj oblasti.

-Proučavamo mogućnosti platforme sa više sfera, operacija, što će na kraju zahtevati čitavu seriju hipersoničnog oružja“, zaključio je Vajt.

U avgustu 2020. godine istražna služba američkog Kongresa saopštila je da specijalizovani instituti Oružanih snaga SAD rade u tri oblasti na polju hipersoničnog naoružanja: konvencionalni brzi udar (jedrilični blok i balistička raketa lansirana sa podmornica klase „Virdžinija“), hipersonično oružje dalekog dometa (razvoj kopnenih snaga, dometa oko 2.200 kilometara) i oružje za brzo reagovanje vazdušnog baziranja (bojna glava sposobna da ubrza do 20 maha i dometa leta oko 925 kilometara).

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)