AZILANTI SE PREMEŠTAJU VAN EVROPE: Danski parlamet usvojio zakon

Tanjug

03. 06. 2021. u 12:16

DANSKI parlament je danas velikom većinom glasova usvojio zakon kojim je toj nordijskoj zemlji omogućeno da preseli tražioce azila u zemlje van Evrope, uprkos pozivima nevladinih organizacija i Ujedinjenih nacija da odustane od tih planova.

АЗИЛАНТИ СЕ ПРЕМЕШТАЈУ ВАН ЕВРОПЕ: Дански парламет усвојио закон

Foto: Tanjug/AP

Nacrt zakona bi omogućio Danskoj da izbeglice koje stižu na dansko tlo premešta u centre za azil u partnerskoj zemlji, potencijalno van Evrope, gde bi se preispitivali slučajevi tražilaca azila i eventualno zatražila zaštita u toj zemlji, navodi Rojters.

- Ako podnesete zahtev za azil u Danskoj, znate da ćete biti poslati nazad u zemlju van Evrope, i zato se nadamo da će ljudi prestati da traže azil u Danskoj - rekao je ranije imigracioni govornik vladine stranke Rasmus Stoklund.

Bogata skandinavska nacija, koja je stekla reputaciju zbog svoje tvrde imigracione politike tokom poslednje decenije, ima deklarisani cilj da primi nula azilanata i da umesto toga prihvati izbeglice samo po sistemu kvota UN-a.

Danska još nije postigla sporazum sa partnerskom državom, ali Stoklund je rekao da pregovara sa nekoliko zemalja kandidata.

Kritičari se brinu da će plan potkopati sigurnost i dobrobit izbeglica i ugroziti njihova ljudska prava, kao i da će omogućiti Danskoj da se povuče iz svojih obaveza u EU.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pozvala je prošlog meseca Dansku da ne donosi zakon, za koji kaže da bi mogao da katalizuje "trku do dna" ako druge evropske zemlje počnu da oponašaju dansku politiku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja