STANJE KAO PRE KORONE: Britanci "u punom gasu" s potrošnjom goriva

Tanjug

03. 06. 2021. u 12:17

POTROŠNjA goriva za putnička vozila u Velikoj Britaniji, uglavnom za benzinom i dizelom, vratila se na nivo pre pandemije, pokazuju današnji zvanični podaci, jer je zemlja ublažila ograničenja vezana za korona pandemiju nakon uspešno sprovedenog programa vakcinacije.

СТАЊЕ КАО ПРЕ КОРОНЕ: Британци у пуном гасу с потрошњом горива

Foto: EPA

Prema podacima Ministarstva za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju prosečna dnevna prodaja motornih goriva na uzorkovanim benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji krajem maja premašila 20.000 litara, što je najviši nivo od februara 2020. godine, prenosi Rojters.

Cena bezolovnog benzina u Ujedinjenom Kraljevstvu skočila je na 1,29 funti po litru (1,5 evra), na najviši nivo od avgusta 2019. godine, prema podacima RAC fondacije. Cena dizela na pumpama iznosi oko 1,31 funti po litru (1,53 evra).

Potrošnja goriva u Britaniji je oštro pala u martu 2020. godine, pošto je vlada uvela stroge mere ograničenja kretanja. Prodaja dizela se tada stropoštala sa prosečnih 12.000 litara dnevno sredinom marta na 1.400 litara mesec dana kasnije, dok je prodaja benzina u istom periodu pala sa 7.000 na 1.100 litara.

Od 17. maja ove godine, ljudi u Engleskoj ponovo mogu, prvi put posle višemesečne zabrane, da se okupljaju u zatvorenom prostoru, tako da i pabovi, kafići i restorani smeju da primaju goste unutar objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL IZVEO NAPAD NA IRAN: Tri drona primećena u Isfahanu, aktiviran i PVO (VIDEO)