STVARANJE SAVEZNE DRŽAVE RUSIJE I BELORUSIJE JE OPASNO: Zelenski - "Mogli bi da vrše ozbiljan pritisak na nas"

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 21:48

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je stvaranje prave savezne države Rusije i Belorusije opasno.

СТВАРАЊЕ САВЕЗНЕ ДРЖАВЕ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ ЈЕ ОПАСНО: Зеленски - Могли би да врше озбиљан притисак на нас

Foto: EPA

- Pratimo kako Rusija i Belorusija uporno sarađuju jedna sa drugom. One bi tamo (u integracione procese) mogle da uključe odbranu i tada bi te zemlje mogle da vrše ozbiljan pritisak na nas - rekao je Zelenski za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

- Sa te strane vidimo opasnost za nas – sve do stvaranja prave savezne države između Rusije i Belorusije - zaključio je predsednik Ukrajine.

Nabavka oružja

Zelenski je takođe saopštio da bi želeo da Ukrajina od Nemačke dobije oružje, a pre svega automatske puške i radio-opremu.

- Automatske puške, audio oprema – i mnogo drugog“, odgovorio je Zelenski na odgovarajuće pitanje. „Od Amerikanaca smo dobili džipove ‘hamer’, a Nemačka je vodeća zemlja u proizvodnji oklopnih vojnih vozila -  dodao je on.

O "normandijskom formatu"

Predsednik Ukrajine ponovo je izjavio da je potrebno stvaranje novog pregovaračkog formata za regulisanje situacije u zemlji.

- ‘Normandijski format’ i njegove teme u tom slučaju bi postali deo ove konstrukcije - konstatovao je Zelenski.

On je objasnio da „‘normandijski format’ pregovara samo o istočnoj Ukrajini“. „Tamo nema govora ni o Krimu, ni o gasovodu (Severni tok 2), ni o garancijama bezbednosti“, zaključio je ukrajinski predsednik.

- Tamo se ne radi o našem članstvu u NATO-u ili o našem partnerstvu sa Alijansom“, dodao je on i istakao da su u „normandijskom formatu“ učinjeni „važni koraci napred“.

On, međutim, smatra da je u njemu odabrana strategija „oprezne diplomatije“, a da se svi učesnici „plaše da nazovu Rusiju stranom u sukobu“.

Zelenski je istovremeno izrazio zabrinutost da će se situacija u Donbasu pogoršati i da bi moglo, navodno, doći do „blickriga“ i širenja privremeno okupiranih teritorija (od snaga Donjecke i Luganske narodne republike) do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)