OJAČAVANJE PRIMIRJA: Sastanak šefa obaveštajne službe Egipta i lidera Hamasa

Tanjug

31. 05. 2021. u 20:24

ŠEF egipatske obaveštajne službe Abas Kamel sastao se danas u Gazi s čelnicima Hamasa u pokušaju da ojača primirje između te palestinske militantne grupe i Izraela, i razgovara o planovima obnove nakon nedavnih neprijateljstava, rekli su egipatski i palestinski zvaničnici.

ОЈАЧАВАЊЕ ПРИМИРЈА: Састанак шефа обавештајне службе Египта и лидера Хамаса

Foto: EPA

To je prva poseta egipatskog šefa obaveštajne službe enklavi od početka 2000-ih, navodi Rojters.

 - Diskusija je usredsređena na načine za učvršćavanje primirja i planove za obnovu Gaze nakon nedavne izraelske agresije - rekao je zvaničnik Hamasa koji je želeo da ostane anoniman.

Zvaničnici Hamasa, predvođeni liderom Gaze Jehijom el Sinvarom, pozvaće Kairo da pritisne Izrael da zaustavi "svoje napade na naš narod u Jerusalimu i Šeik Džari", rekao je.

Veliki plakati egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija i egipatske zastave ukrašavali su ulice širom enklave u čast šefa egipatske obaveštajne službe.

Stotine ljudi postrojilo se ispred ulaza u Gazu, mašući egipatskim zastavama dok je prolazila kolona automobila u kojoj je bio Kamel.

Kamelova poseta vidi se kao pokušaj Kaira da povrati vitalniju ulogu u posredovanju između Izraela i Hamasa, i oživi zaustavljeni izraelsko-palestinski mirovni proces, konstatuje Rojters.

Nakon sastanka sa Kamelom u Gazi, Sinvar je rekao da  - postoji stvarna šansa da se postigne napredak - u rešavanju pitanja zatvorenika, mada je dodao da je Hamas zahtevao da se ti pregovori vode odvojeno od pregovora o prekidu vatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest