ČESI MOLE RUSIJU DA IH UKLONI SA SPISKA: Moskva jasno rekla koje zemlje su neprijateljske, Kulbanek reagovao

Novosti online

31. 05. 2021. u 19:03

PRAG smatra formiranje spiska „neprijateljskih zemalja“ u Rusiji u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, izjavio je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulbanek.

ЧЕСИ МОЛЕ РУСИЈУ ДА ИХ УКЛОНИ СА СПИСКА: Москва јасно рекла које земље су непријатељске, Кулбанек реаговао

Foto: Depositphotos

- Radi smanjenja napetosti u bilateralnim odnosima Češka poziva Rusiju da se uzdrži od pominjanja Češke kao zemlje koja vodi neprijateljske akcije protiv Rusije i povuče preduzete mere - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, bez isključivanja zemlje sa ovog spiska nemoguće je vratiti se normalizaciji odnosa sa Moskvom.

Sredinom aprila Češka je optužila ruske obaveštajne službe za organizaciju eksplozije u Vrbjeticama 2014. godine u kojoj su poginule dve osobe. Moskva je tvrdnje nazvala nečuvenim i neosnovanim.

Prag je posle toga proterao 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je 20 čeških diplomata za persone non grata. Kremlj je naveo da je incident u velikoj meri naštetio odnosima dveju država.

Posle toga je ruska vlada odobrila spisak neprijateljskih zemalja, na kojima se nalaze Češka i Sjedinjene Američke Države. Dokument, između ostalog, uvodi ograničenja u radu diplomatskih institucija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...