SZO NAREDILA AMERICI: Morate da podelite podatke o poreklu virusa

Tanjug

31. 05. 2021. u 10:23

ZDRAVSTVENI stručnjak povezan sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) pozvao je SAD da podele sve podatke o poreklu epidemije korona virusa sa SZO i naučnom zajednicom.

СЗО НАРЕДИЛА АМЕРИЦИ: Морате да поделите податке о пореклу вируса

Foto: EPA

Američki list "Vol strit džornal" je prošle nedelje preneo, pozivajući se na američke obaveštajne agencije, da su trojica neimenovanih članova osoblja jedne laboratorije u kineskom gradu Vuhanu imali simptome nalik kovidu u novembru 2019. godine i da su bili tako bolesni da su morali da odu na bolničko lečenje, prenosi britanski "Gardijan".

Šefovi američkih obaveštajnih službi su kasnije naglasili da nisu znali kako se virus u početku prenosio, ali da su imali dve teorije: ili da je prirodno proizašao iz ljudskog kontakta sa zaraženim životinjama ili je reč o laboratorijskom incidentu.

Doktor Dejv Fišer, predsedavajući Mreže za globalno upozoravanje i reagovanje, kojom koordiniše SZO, rekao je za radio Bi-Bi-Si da teorija da je virus "napravljen" u laboratoriji "nije skinuta sa stola", već je ostala "neproverena".

Fišer je pozvao SAD da podele sve obaveštajne podatke koje imaju, navodeći da "Vol strit džornal'' zapravo nije način da delite naučne činjenice".

Istraga stručnjaka SZO sa početka ove godine pokazala je da je "krajnje malo verovatno" da je pandemija započela laboratorijskim incidentom, prenosi "Gardijan", ali dodaje da je projektni zadatak te misije SZO, dogovoren sa Kinom, bio ograničen na proučavanje potencijalnog životinjskog porekla izbijanja virusa.

Među stručnjacima postoji široki konsenzus da je kovid-19, prirodnim putem, prešao na ljude sa životinjskog domaćina. Ipak, neki stručnjaci zatražili su da se teorija laboratorijskog "bekstva" virusa, koja je jednom bila odbačena kao zavera koju je promovisao Donald Tramp, i dalje proučava.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna