PROTESTI U ETIOPIJI: Vlada preispituje svoje odnose sa SAD

Tanjug

30. 05. 2021. u 14:31

NA hiljade Etiopljana se danas okupilo u glavnom gradu kako bi protestovali protiv pritiska koji se na njihovu vladu vrši iz inostranstva, zbog sukoba u regionu Tigraj.

ПРОТЕСТИ У ЕТИОПИЈИ: Влада преиспитује своје односе са САД

Foto: AP Photo/Mulugeta Ayene

Demonstranti su nosili transparente na kojima se kritikuju SAD i ostale članice međunarodne zajedne koje izražavaju zabrinutost zbog zločina u Tigraju, gde vojska Etiopije goni bivše lidere regiona, koji su sada u bekstvu, preneo je AP.

Trupe iz obližnje Eritreje se, takođe, bore na strani Etiopije, uprkos međunarodnim pozivima da se povuku.

Međutim, demonstranti u Adis Abebi su nosili plakate na kojima je pisalo da etiopijski mladi ljudi osuđuju zapadno mešanje, dok su drugi vikali da je suverenitet Etiopije na kocki.

SAD su prošle nedelje počele da uskraćuju vize za vladine i vojne zvaničnike iz Etiopije i Eritreje, za koje smatraju da su kamen spoticanja za okončanje sukoba u Tigraju, gde živi šest miliona ljudi, od 110 miliona, koliko ima cela Etiopija.

Osim uskraćivanja viza, Vašington sprovodi zabranu ekonomske i bezbednosne pomoći Etiopiji.

AP dodaje da je procena da je u sukobima stradalo na hiljade ljude.

Vlada Etiopije smatra da su te aktivnosti SAD "pogrešne" i "za žaljenje".

- Etiopska vlada neće biti zastrašena ovom pogrešnom podlukom američke admoinistracije. Ukoliko nekome smeta odluka da se mešamo u naša unutrašnja pitanja, vlada Etiopije će biti primorana da preispita svoje odnose sa SAD, što bi moglo da ima odjeka izvan naših bilatelarnih odnosa - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova afričke zemlje.

Kriza u Tigraju je počela u novembru, kada je Etiopija optužila bivše lidere Tigrajskog narodnog oslobodilačkog fronda da su naredili napad na državnu vojsku u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba