LUKAŠENKO SE OTVARA NA ISTOK: Predsednici Rusije i Belorusije u petak u Sočiju razgovarali o integracionim procesima dveju država

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

29. 05. 2021. u 08:10

GLAVNA tema pregovora predsednika Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Sočiju, juče, bila je jačanje ekonomske saradnje, što treba da stvori jak temelj produbljivanja integracije dveju država.

ЛУКАШЕНКО СЕ ОТВАРА НА ИСТОК: Председници Русије и Белорусије у петак у Сочију разговарали о интеграционим процесима двеју држава

Foto AP

Reč je, pre svega, o zajedničkim energetskim projektima. Pred početak pregovora Lukašenko je rekao da "ako ekonomske veze i saradnja budu jake, integracija će biti na stabilnim osnovama".

Putin i Lukašenko su razgovarali o lepezi bilateralnih pitanja, od ekonomije i trgovine, do kulture i humanitarnih odnosa. Interesantno je da su ruski mediji juče objavili da je EU razradila ekonomsku pomoć Belorusiji u visini od oko tri milijarde dolara, ako Lukašenko bude smenjen i na njegovo mesto dođe novi predsednik. Te tri milijarde bi se dale na političke i ekonomske reforme. Finansijska podrška išla bi preko MMF i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Navodno, da je taj plan napravljen u oktobru 2020. godine, pošto EU definitivno nije priznala predsedničke izbore u Belorusiji. Istom metodom, obećavanjem milijardi, rušen je Slobodan Milošević, kasnije i ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Bio je to treći susret Putina i Lukašenka u ovoj godini, a novinarima je rečeno da neće biti službenih saopštenja posle pregovora. Lukašenko je informisao Putina i o nedavnom incidentu sa avionom "Rajanera" u kojem su bili jedan od koordinatora demonstracija u Minsku, Roman Tarasevič i njegova devojka Sofija Sapega. Za Ruse je taj slučaj posebno važan, jer je Sofija državljanka Rusije, koja u Belorusiji ima stalni boravak jer joj majka živi u gradu Lidu. Pravnici kažu da bi Roman mogao biti osuđen na 15 godina zatvora, a Sofija na 12.

SLOVENIJA LOBIRA ZA RUSIJU

ŠEF diplomatije Slovenije, koja će od 1. jula do 31. decembra predsedavati Savetom Evrope, Anže Logar, kazao je juče u Moskvi da je Ljubljana spremna da radi na normalizaciji odnosa sa Rusijom. Tokom razgovora o aktuelnim pitanjima sa Sergejom Lavrovom, Logar je rekao da će "Slovenija biti dosledna zahtevu za smanjenje napetosti u odnosima između EU i Moskve", tražeći obostrano korisna rešenja, budući da "Evropa i Rusija obrazuju zajedničko civilizacijsko prostranstvo".

Nju je juče posetio ruski konzul u istražnom zatvoru u Minsku. Ona mu se nije žalila na uslove u zatvoru. Iduće nedelje konzul će ponovo doći, a u naredna dva meseca beloruske vlasti će protiv nje podići optužnicu zbog pravljenja spiskova oficira i policajaca lojalnih Lukašenku, koji su učestvovali u rasterivanju demonstracija.

Aleksandar Lukašenko predložio je da se obnove svi letovi između Belorusije i Rusije koji su postojali pre epidemije korone. On smatra da je vreme da se vrate linije i sa bivšim sovjetskim republikama koje su sada u Zajednici nezavisnih država, pa bi uskoro mogao da bude uspostavljen avionski saobraćaj sa Kazahstanom i ostalim zemljama centralne Azije.

DUGA PROCEDURA ZA SAGLASNOST

NADLEŽNI organi u Moskvi objasnili su zašto se Rusija nije odmah saglasila da dozvoli stranim kompanijama da promene maršrutu i zaobilaznim putem dolete do ruskih destinacija. U "Rosavijaciji" objašnjavaju da promena maršruta zahteva dozvolu za novu rutu i od Ministarstva odbrane Rusije. Avio-kompanije treba da predaju zahtev 35 dana pre nego što se planira nova maršruta po određenom vazdušnom koridoru. U toku tih 35 dana nadležne službe treba da usaglase rešenje da se ne bi dogodilo da vojni radari ne prepoznaju civilni avion, već ga dožive kao nedozvoljeni ulazak na svoju teritoriju. Do sada su zapadne kompanije ulazile u Rusiju najkraćim putem preko Belorusije.

Rukovodstvo Rusije veruje da incident sa avionom "Rajanera" neće negativno uticati na odnos Zapada prema Rusiji. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ima svoje probleme u odnosima sa Zapadom, a što se tiče nedeljnog sletanja aviona, Moskva sa time nema veze. To je bio odgovor svima onima na zapadu koji, poput nemačkog parlamentarca Norberta Retgena, govore da "Moskva može biti umešana u prinudno sletanje irskog aviona na aerodromu u Minsku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a