MERKELOVA NAKON SAMITA: Nema potvrde da je Rusija umešana u incident sa prinudnim sletanjem "Rajanera“

Novosti onlajn

25. 05. 2021. u 18:49

POTVRĐENIH podataka o ulozi Rusije u incidentu sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ nema i zbog toga na samitu Evropski savet nije davao ocenu u vezi s tim, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

МЕРКЕЛОВА НАКОН САМИТА: Нема потврде да је Русија умешана у инцидент са принудним слетањем Рајанера“

Foto: EPA

- Nije bilo potvrđenih informacija o ulozi Rusije i zbog toga nismo davali nikakvu ocenu u vezi s tim. Ukoliko budem razgovarala sa ruskim predsednikom ta tema će biti deo agende ali ne treba da polazimo od pretpostavki. Poznato je da Rusija i Belorusija imaju tesne veze, ali nema potvrde o umešanosti u ovaj incident - rekla je ona.

Merkelova je dodala da je tokom samita pozvala na dijalog s Rusijom.

- Moguće je imati različita mišljenja, ali u isto vreme i razgovarati i susretati se. Ja to radim s ruskim predsednikom. Juče sam tokom diskusije o Rusiji takođe pozvala da tako radimo i kao EU u celini, jer naše evropske interese možemo bolje da prezentujemo u razgovoru s ruskim liderom nego što bi to uradio američki predsednik - kazala je.

Merkelova je ujedno i pozitivno ocenila najavu susreta ruskog i američkog predsednika.

Nemačka kancelarka se dotakla i pitanja gasovoda „Severni tok 2“ rekavši da će sa Amerikom biti još razgovora na temu tog projekta.

- Podržali smo odluku o odustajanju od dela sankcija protiv gasovoda jer ja se u svakom slučaju protivim ekstrateritorijalnim sankcijama ma gde da se uvode. Već odavno u energetskom smislu ne zavisimo jednostrano od Rusije ali odnosi sa Rusijom u toj sferi su veoma jaki - zaključila je Merkelova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)