DANAS JE MEĐUNARODNI DAN NESTALE DECE: Svake godine u Evropi nestane 200.000 mališana

Tanjug

25. 05. 2021. u 00:42

MEĐUNARODNI dan nestale dece obeležava se danas, a nevladina organizacija Astra upozorava da svake godine u Evropi nestane 200.000 dece i da su najčešći uzroci beg od kuće, izostanak roditeljske pratnje, ali i kriminalne otmice.

ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛЕ ДЕЦЕ: Сваке године у Европи нестане 200.000 малишана

Ilustracija / Foto Depositphotos

U saopštenju te organizacije podseća se da je ASTRA SOS, evropski telefon za nestalu decu, dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i da su pozivi sa svih mreža besplatni.

Ističe se da je devet godina u Srbiji u funkciji jedinstveni evropski broj za nestalu decu i da je u 2020. zabeleženo 42.662 poziva, od kojih su 8.857 bili u vezi sa nestankom dece što je, kako se navodi, 17 odsto više nego prethodne godine.

Od osnivanja 2012. do kraja 2020. godine, na ASTRIN evropski broj za nestalu decu primljeno je 3.350 poziva, prijavljeno 120 nestanaka dece, od kojih 71 devojčice i 49 dečaka.

Tokom prošle godine bila su 382 poziva, na osnovu kojih je registrovano osam slučajeva nestale dece - šest devojčica i dva dečaka. Petoro od ove dece je pronađeno, a za ostalima se traga.

Hitno prijavljivanje nestanaka dece ključno je za brze i adekvatne reakcije. Po prijemu prijave nestanka, ASTRA osigurava trenutnu akciju koja podrazumeva pomoć policiji u potrazi, kao i podršku porodici čije je dete nestalo tokom i nakon istrage.

ASTRA, na Međunarodni dan nestale dece, apeluje da se hitno napravi zvanična objedinjena statistika ili registar nestale dece na državnom nivou i da se iz državnih fondova obezbedi finansijska podrška SOS linijama, među kojima je i ASTRINA 116 000.

Ukazuju i da je potrebno uvesti tehnološke inovacije kako bi se ubrzalo reagovanje povodom nestanaka dece i povećala mogućnost njihovog pronalaženja, npr. uvođenje Child Alert Sistema.

Apeluju i na unapređenje međusektorske saradnje, uz korišćenje znanja i resursa NVO sektora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!