"SVI NASTALI OD MAJMUNA, SAMO MI OD BUGARA": Zaev i Borisov razmenili žestoke reči, trzavice na relaciji Skoplje-Sofija

Novosti online

20. 05. 2021. u 15:28

MAKEDONSKI premijer Zoran Zaev zatražio je od bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova da mu objasni motive koji su vlasti u Sofiji naveli da u sporu oko nacionalnog identiteta uvede biblijske motive, javljaju makedonski mediji.

СВИ НАСТАЛИ ОД МАЈМУНА, САМО МИ ОД БУГАРА: Заев и Борисов разменили жестоке речи, трзавице на релацији Скопље-Софија

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/Depositphotos

- Prema nauci svi smo nastali od majmuna, a prema veri svi smo nastali od Adama i Eve. I kako to da su samo Makedonci nastali od Bugara? - prepričao je Zaev razgovor sa Borisovom.

Makedonski premijer je rekao da je problem, koji je uzrok blokade početka pregovora Skoplja i EU, smešan, te da mu je nejasna formulacija prema kojoj Bugarska "prihvata realnost o bugarskom i makedonskom identitetu i jeziku", ali želi da se razgovara o "poreklu". 

Zaev je, istovremeno, naveo da o svim aspektima ovog spora treba da se izjasni komisija koju čine istoričari, te da se nađe rešenje za sve istorijske ličnosti.

- Ne odričem se evropske perspektive, jer EU nema alternativu - rekao je Zaev.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene. 

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)