IZBORI U HRVATSKOJ: Srbi izašli predvođeni jednom parlamentarnom strankom

GRAĐANI Hrvatske danas u prvom krugu biraju gradonačelnike i načelnike opština, na izborima koji bi trebali pokazati snagu vladajućeg HDZ-a i glavne opozicijske stranke SDP-a.

ИЗБОРИ У ХРВАТСКОЈ: Срби изашли предвођени једном парламентарном странком

Foto P. Milošević

Na izbore izlaze i Srbi u Hrvatskoj, time da je Anja Šimpraga po prvi puta od devedesetih godina prošlog veka kandidatkinja za gradonačelnicu Knina. Velika bitka među srpskim strankama vodiće se i u Vukovaru, gde SDSS-ov kandidat Srđan Kolar nastoji da pobedi Srđana Milakovića iz Demokratskog saveza Srba i postane dogradonačelnik tog grada. Zanimljivo je da je na listama za lokalnu vlast više Srba nego Hrvata, a prema zakonu od 19 mesta u Gradskom veću šest je sigurno za pripadnike srpske manjine.

Velika bitka vodiće se za Zagreb, nakon smrti Milana Bandića koji je dvadseet godina bio prvi čovek glavnog grada. Najveću šansu da postane novi gradonačelnik ima Tomislav Tomašević iz stranke ”Možemo”, koji će sigurno ići u drugi krug. Reč je o novom licu u hrvatskoj politici i stranci leve orijentacije, sa naglasom na 'zelenu politiku', time da je Tomašević do sada bio poznat kao aktivist koji se najčešće protivio Bandićevim projektima. Dolazi iz porodice u kojoj mu je otac blizak tvrdoj desnici, a stric sveštenik iz BiH, nekada sekretar kardinala Vinka Puljića. Sam Tomašević zastupa levu politiku, a kalkuliše se da će se zalagati za povratak Titovog imena na jedan od zagrebačkih trgova. Ko će sa Tomaševićem u drugi krug krajnje je neizvesno, a kandidata ima mnogo, od pevača Miroslava Škore do Bandićeve naslednice Jelene Pavičić Vukičević i SDP-ovog Joška Klisovića, zamenika Vesne Pusić dok je bila šefica hrvatske diplomatije.

Velika bitka vodiće se i u Rijeci, a niko od kandidata neće pobediti u prvom krugu. Ako SDP izgubi u 'crvenoj' Rijeci biće to konačni slom socijaldemokratske partije, koja dugo nema lidera koji se može suprotstaviti vladajućem HDž-u. A HDž ima najveću šansu da osvoji Split i Osijek, iako je i tamo mnogo kandidata koji bik mogli da pomrse račune. U međuvremenu je HZD izgubio apsolutnu vlast i u Lici, gde šansu ima Darko Milinović, sadašnji župan koji je izbačen iz vladajuće stranke, a neizvesni su izbori u Dubrovniku, kao i u celoj Slavoniji.

Za premijera Andreja Plenkovića, koji je i predsednik HDZ-a ovi su izbori važni kako bi na polovici mandata sadašnje vlade pokazao da i dalje kontroliše najveći deo Hrvatske i na lokalnom planu. Kada je reč o srpskim strankama gotovo je sigurno da će najbolje da prođe SDSS, koji je u nekim sredinama u koaliciji sa drugim srpskim strankama u Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati