ŠIMPRAGA SE BORI ZA KNIN: Prvi put posle devedesetih Srbi imaju kandidata za gradonačelnika

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

15. 05. 2021. u 09:46

PRVI put posle devedesetih godina prošlog veka, na lokalnim izborima koji se sutra održavaju u Hrvatskoj, Srbi će imati svog kandidata za gradonačelnika Knina. Reč je o Anji Šimpragi, poslanici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru.

ШИМПРАГА СЕ БОРИ ЗА КНИН: Први пут после деведесетих Срби имају кандидата за градоначелника

Knin / Foto Z. Jovanović

Za ovogodišnje lokalne izbore vlada velika zainteresovanost Srba u Hrvatskoj. Najavljen je dolazak većeg broja autobusa iz Srbije i RS, a granice će biti otvorene i prelaz moguć bez testova na koronu. Osim što mogu da glasaju za iste liste kao i svi hrvatski državljani s pravom glasa, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da biraju i zamenike opštinskog načelnika, gradonačelnika ili župana iz svojih redova u jedinicama u kojima ih je najmanje pet odsto. Tako će Srbi sutra birati zamenika gradonačelnika u 10 gradova i 20 zamenika načelnika opština.

Najviše pažnje usmereno je na Vukovar, Glinu i Knin. U gradu na Vuki Srbi izlaze u dve kolone sa predstavnicima SDSS i Demokratskog saveza Srba (DSS), a u Glini biraće između člana SDSS i nezavisnog kandidata iz redova srpske manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)