NIJE PRVI PUT DA MU PRETE SMRĆU: Istoričar Ivan Klasić za "Novosti" o jezivom pismu koje je dobio

"UBIJ Klasića, a ne Srbina! Ubij Klasića izdajnika! Ubij ga onako kako su ustaše u Jasenovcu ubile više od 700.000 Srba: maljem, zabijanjem čavla u čelo, srbosekom ili na drugi način. Ne samo Klasića nego i druge dobro poznate izdajnike koji otvoreno i tajno deluju protiv hrvatskog naroda” pismo je koje je na Filozofskom fakultetu gde predaje istoriju dobio Hrvoje Klasić.

НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА МУ ПРЕТЕ СМРЋУ: Историчар Иван Класић за Новости о језивом писму које је добио

Foto: Printscreen

- Nije ovo prvo, a verujem ni poslednje koje ću da dobijem sa sličnim sadržajem. Svakakva sam dobijao, ali ovo je možda najdegutantije iako je i pre bilo direktnih pretnji smrću - kaže za ”Novosti” profesor Klasić.

- Ono što me šokira je situacija da se neko ne boji poslati ovakvo pismo, a zna da zbog njega može da završi u zatvoru.

Klasić kaže da sve to govori i o društvu u kojem živimo. Objavljujući javno pismo koje završava ustaškim pokličem Za dom Spremni, Klasić je želeo da pokaže sa kakvim je ljudima okružen i na što su neki spremni.

- Voleo bih da svi u Hrvatskoj shvate da ne smemo da normalizujemo ovakve stvari i da između govora mržnje i verbalnog nasilja i onog fizičkoj je tanka granica. Posebno ako tolerišemo verbalno nasilje.

Klasić kaže da se i pre, a i sada obratio policiji i da su bili veoma ljubazni, ali ništa nisu mogli da preduzmu.

- Pismo je anonimno, možda bi se moglo nekim sofisticiranim metodama putem sline na markici nekog otkriti, ali to nije realno. Na pismu se inače ne vidi jasan pečat pošte odakle je stiglo u Zagreb, a adresa je bila napisana rukom. Ne radi se o afektu, već o pismu koje je napisano sa predumišljajem.

Profesor Klasić izuzetno je aktivan u osudi govora mržnje, ali i isticanja simbola prošlosti iz totalitarnih režima, pre svega onih iz vremena NDH. Nedavno je objavio i detalje iz pisama koje su razmenjivali Alojzije Stepinac i papa, a reaguje u svakom trenutku kada oceni da pojedinci i grupe poklušavaju da faksifikuju istoriju.

Dobitnik je i nagrade ”Svetozar Pribičević”, za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, a bliski je rođak Mike Špiljka, bivšeg komunističkog političara o kojem je napisao i knjigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati