ISTOPOLNI PAROVI U HRVATSKOJ MOGU DA USVAJAJU DECU: Ustavni sud u Zagrebu doneo istorijsku odluku

Tanjug

05. 05. 2021. u 11:39

NAKON odluke Upravnog suda u Zagrebu da i gej partneri imaju pravo na procenu o usvajanju dece, iz Udruženja "Dugine obitelji" zvanično je potvrđeno da istopolni životni partneri mogu da pristupe tom postupku.

ИСТОПОЛНИ ПАРОВИ У ХРВАТСКОЈ МОГУ ДА УСВАЈАЈУ ДЕЦУ: Уставни суд у Загребу донео историјску одлуку

Foto V. Danilov

Nakon pet godina Upravni sud u Zagrebu je krajem aprila u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smeju da budu diskriminisani u postupku procene za usvajanje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

- Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbejskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi - navodi se u saopštenju Udruženja.

Sad je, poručuju iz ovog udruženja, na potezu Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo da isprave nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i sme vezati za usvajanje, preneo je zagrebački portal Indeks.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)