MILANOVIĆ PROVOCIRA NA KOMEMORACIJI: Žrtava u Jasenovcu je bilo mnogo manje, Beograd pravi loše filmove o tome (VIDEO)

Novosti online

22. 04. 2021. u 12:36

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović odao je poštu Srpskim, Jevrejskim i Romskim žrtvama u Spomen parku Jasenovac povodom obeležavanja 76. godine proboja poslednjih zatvorenika u ovom logoru smrti.

МИЛАНОВИЋ ПРОВОЦИРА НА КОМЕМОРАЦИЈИ: Жртава у Јасеновцу је било много мање, Београд прави лоше филмове о томе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

- To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to ne tiče - rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je dodao kako je "Ante Bakotić, komunista i partizan, poveo zatvorenike u proboj logora za ubijanje", kao i da Josip Broz "nikada nije dolazio u to mesto kontroverzi".

- Jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time čine štetu istini i srpskom narodu. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovde je ubijeno oko 100.000 ljudi. Gledamo sad i filmove u Beogradu, koji su loši filmovi. Mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom. Ja nisam doneo venac, nego ružu i kamenčić. Venci vrlo brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta - kazao je Milanović.

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od milostinje premijera Andreja Plenkovića.

Osvrnuo se i na to što državni vrh nije položio zajednički venac.

- Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista - kazao je Milanović.

Komemoracija je održana kao i prethodnih godina, osim prošle, u tri kolone. Vence su položili najpre premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Milanović i najzad predstavnici jasenovačkih žrtava.

Uz Milanovića su i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i bivša predsednica Vlade Jadranka Kosor.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije