BAKIR PONOVO PRETI RATOM: Lider SDA uputio huškačka pisma evropskim zvaničnicima

Novosti online

16. 04. 2021. u 17:46

LIDER Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pisma predsedniku Evropskog parlamenta Dejvidu Sasoliju i predsedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku povodom „non-pejper“ dokumenata koji su se pojavili u javnosti, a kojima se predlaže promena granica na Zapadnom Balkanu.

БАКИР ПОНОВО ПРЕТИ РАТОМ: Лидер СДА упутио хушкачка писма европским званичницима

Foto: EPA

Izetbegović u pismima ističe da su građani Bosne i Hercegovine, ali i celog Zapadnog Balkana, "uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine, te da je pojam „mirni razlaz“ samo mimikrija za secesionizam koji već dugo vremena zagovara predsednik SNSD-a (Milorad Dodik), uz podršku određenih krugova izvan BiH".

- Poznato Vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o 'mirnom razlazu' - navodi se u pismima.

Izetbegović tvrdi da su evropska iskustva sa pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine kulminirali (navodnim) genocidom u Srebrenici, te da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor „non-pejpera“ te kome je i kada uručen taj dokument, jasno da deo "desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajima sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH nego i za celu Evropsku uniju".

- Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz 'non-pejpera', udaraju na same temelje EU. Ovo što se događa trenutno, nije samo problem nas u BiH ili regionu, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica - tvrdi Izetbegović.

Izetbegović je u pismu Tusku posebno pažnju skrenuo na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici te da bi bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcioniše svoje članice koje deluju suprotno principima i politici EPP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad