BUGARSKI MEDIJI: Od Sofije su 1999. tražili nebo za bombardovanje Beograda, sad traže zemlju za vojsku

Novosti online

14. 04. 2021. u 21:54

KANDIDATI bugarske partije GERB za budućeg premijera neće mnogo razmišljati, ako od Bugarske zatraže „nešto“ vezano za konflikt na istoku Ukrajine, navodi se u članku objavljenom na bugarskom portalu „Epicentar“.

БУГАРСКИ МЕДИЈИ: Од Софије су 1999. тражили небо за бомбардовање Београда, сад траже земљу за војску

Zastavnik Matić koštao NATO 3 milijarde dolara / Foto D. Milovanović

- Tenzije (u istočnoj Ukrajini) mogle bi da pređu u vruću fazu, a Bugarska je sused Ukrajine preko Crnog mora. Zbog toga verovatna politička destabilizacija ovde toliko plaši naše spoljnopolitičke partnere. Opasnost od održavanja ponovnih izbora i verovatnoća političke krize – to je glavna misao koja se provlačila kroz gotovo sve analize bugarskih izbora u zapadnoj štampi - piše bugarska novinarka novinarka Krasina Kristeva.

Prema njenim rečima, situacija u kojoj se našla Bugarska verovatno podseća zapadne partnere na situaciju iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju, a Bugarska je pristala da otvori svoj vazdušni prostor za avione NATO-a. Bugarska socijalistička partija je u to vreme kategorički bila protiv takve odluke. Bugarski narod takođe „nije shvatio postupak Kostova“, ističe Kristeva.

- Tada su od nas tražili (da ustupimo) nebo i kabinet Ivana Kostova je otvorio bugarsko nebo za avione NATO-a. Danas nam mogu tražiti i zemlju. Već postoje mišljenja u pravcu raspoređivanja američke vojske u Bugarskoj i Rumuniji - ističe novinarka.

Ona je istakla da vladajuća stranka GERB razmatra mogućnost da za premijera predloži jednog od dvojice bivših ministara spoljnih poslova Bugarske – Daniela Mitova i Nikolaja Mladenova. Borisov je kasnije saopštio da je njegov kandidat za premijera Mitov.

Podsetimo, ranije je bivši šef Pentagona Mark Esper predložio da se u cilju suprotstavljanja Rusiji u Bugarskoj i Rumuniji rasporedi američka vojska.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)