NAKON SKANDALA SA ĆIRILICOM, OGLASILA SE HRVATSKA POŠTA: Ovo je razlog zašto Srbin iz Mostara nije mogao da pošalje pismo

Srna

13. 04. 2021. u 20:22

HRVATSKA pošta Mostar saopštila je povodom vraćanja pošte adresirane ćirilicom iz Mostara prema Novom Sadu da naziv države i grada u međunarodnom poštanskom prometu mora biti napisan latinicom.

НАКОН СКАНДАЛА СА ЋИРИЛИЦОМ, ОГЛАСИЛА СЕ ХРВАТСКА ПОШТА: Ово је разлог зашто Србин из Мостара није могао да пошаље писмо

Foto: Depositphotos

- Pismo u međunarodnom prometu može biti adresirano ćirilicom, ali naziv mesta i naziv odredišne države u skladu sa standardima koji se primenjuju u međunarodnom prometu mora biti napisano latiničnim pismom - naveli su u odgovoru Srni iz preduzeća Hrvatska pošta Mostar.

Iz ovog preduzeća su dodali da navedeni pošiljalac nije adresirao pošiljku prema Opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga u međunarodnom prometu, koji vrede i u inostranstvu, te izražavaju žaljenje za loše korisničko iskustvo sa slanjem predmetnog pisma.

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Vesna

14.04.2021. 01:40

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom" i sa pečatom pošte iz Zagreba. - Ako me pamcenje sluzi, Mostar je Bosni i Hercegovini. Sta posta koja se salje iz BiH za Srbiju trazi u Zagrebu? Hrvatska je clanica EU a BiH nije, pa po kojim to zakonima grad iz BiH postu prosledjuje preko Zagreba u trecu zemlju? Nije li to krsenje zakona i terotorijalnog integriteta BiH, ima i Sarajevo centralnu i carinsku postu.

Republika Srpska

20.04.2021. 04:59

Šta se bunite,kod vas u Srbiji je sve na latinici. Sjetite se afere sa onom nastavnicom Srpskog jezika,koja nije znala pisati ćirilicu.