IZGOREO PLANINSKI DOM U SLOVENIJI: Vatrogasci uspeli da zaštite muzejsku zbirku

Tanjug

09. 04. 2021. u 12:13

POPULARNI planinarski dom na području Slovenske Bistrice, smešten u blizini poznatog spomen obeležja iz Drugog svetskog rata u Sloveniji, značajno je oštećen u požaru, ali su vatrogasci uspeli da zaštite od plamena muzejsku zbirku posvećenu legendarnoj partizanskoj jedinici Pohorski bataljon.

ИЗГОРЕО ПЛАНИНСКИ ДОМ У СЛОВЕНИЈИ: Ватрогасци успели да заштите музејску збирку

Foto EPA

U Domu na Osankarici (NE) plamen je izbio sinoć nešto posle 20 časova, a oko 120 vatrogasaca uspelo je da lokalizuje požar, ali se deo zgrade srušio, rekao je za STA Branko Hojnik, šef lokalne spasilačke službe.

Vatrogasci su uspeli da zaštite deo zgrade u kojoj se nalazi muzejska zbirka Pohorskog bataljona i sprečili su širenje vatre na okolnu četinarsku šumu.

Agencija navodi da još nije poznato šta je izazvalo požar i šteta tek treba da se proceni, ali da je Hojnik rekao da će ona biti velika.

Popularno odredište za planinare i bicikliste, Dom na Osankarici mesto je gde se svakog januara okuplja i veliki broj ljudi kako bi obeležili sećanje na Pohorski bataljon, čijih je 69 vojnika ubijeno nakon što ih je na brdu Osankarica 1943. napalo 2.000 vojnika nacističke Nemačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna