ODLAZAK DOŽIVOTNOG GRADONAČELNIKA ZAGREBA: Ostao je prvi čovek hrvatske prestonice do smrti

J. Kerbler - Od stalnog dopinika iz Zagreba

28. 02. 2021. u 11:46

DVA i po meseca pred zagrebačke izbore iznenada je umro Milan Bandić, harizmatski prvi čovek glavnog grada Hrvatske.

ОДЛАЗАК ДОЖИВОТНОГ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЗАГРЕБА: Остао је први човек хрватске престонице до смрти

Foto: prinskrin

Pozlilo mu je u subotu uveče i negde oko ponoći njegova supruga pozvala je hitnu pomoć koja ga je odvela u bolnicu Sv. Duh, ali lekari više nisu mogli da mu pomognu. Srce nije izdržalo i uz sve napore lekarskog tima Bandić je preminuo tokom noći.

U Zagreb je došao iz Hercegovine, sa jednim koferom u ruci, da bi dvadeset i jednu godinu bio gradonačelnik, izabran u šest mandata. Želja mu je bila da bude 'doživotni' gradonačelnik, a preranom smrću, za vreme gradonačelničkog mandata, to mu se i ostvarilo.

Rođen je u Grudama, na hercegovačkom kršu, a u Zagrebu je završio fakultet političkih nauka i na početku karijere bio je stručno-politički radnik u Opštinskom komitetu Saveza komunista. Od 2000. godine do danas stalno je biran za prvog čoveka grada Zagreba, radeći od jutra do uveče, obilazeći svaki deo grada. Iako su ga mnogi osporavali, pa je i dva puta bio u pritvoru, građani su mu verovali, svesni da je od Zagreba napravio evropsku metropolu. Pripremao se i za sedmi mandat, uveren da će pobediti, uprkos jedanaestoro kandidata koji su mu se nameravali suprotstaviti.

Bandić je svo vreme političkog angažmana, koji je bio prvo u SDP-u, a zatim u vlastitoj stranci, ”Bandić Milan 365”, imao zdravstvenih problema. Pre dvadesetak godina doživeo je moždani udar, imao je problema i sa srcem pa su mu ugrađeni stentovi, prošao je i nekoliko operacija zbog problema sa grlom. Uprkos tome živeo je punim gasom, ustajao je rano ujutro u 5 časova i obavezno trčao, a njegov radni dan obično se završavao kasno uveče. Ni korona ga nije zaustavila, gotovo svi njegovi bliski saradnici bili su zaraženi, osim njega. Dan pre smrti obilazio je grad i bio je na Pešćenici, delu grada gde je i početo političku karijeru.

Neki su ga obožavali, neki osporavali, ali iza Bandića ostaju brojni projekti koje je realizovao za poslednje dve decenije. Za koji dan biće svečano otvorena i žičara koja vodi do Sljemena, a Bandić je planirao nove mostove, puteve i krunski projekt njegovog gradonačelničkog mandata, izgradnju Zagreba na Savi. Voleo je Beograd, veoma je cenio sve što se radi u tom gradu i često svojim saradnicima iznosio baš beogradski primer kao uspešni model razvoja grada. Bio je neverovatno vešt političar, spretno manevrišući između desnice i levice. Bez njega teško da bi se u prvom mandatu održao i premijer Andrej Plenković.

Imao je i brojne neprijatelje koji su silno želeli da završi iza rešetaka, ali brojni sudski procesi nisu završili sa osuđujućim presudama.

Supruga Vesna gotovo se nikada nije pojavljivala sa njim u javnosti, a obožavao je jedinu kćerku Ana-Mariju.

”Navikla sam na niske udarce uperene ka njemu i našoj porodici, ali Milan je za mene uvek bio savršen muškarac”, rekla je u jednoj prilici njegova supruga.

Od Bandića se u nedelju ujutro opraštaju brojni Zagrepčani koji pale sveće u blizini njegovog stana. Lepe reči izrekli su i njegovi ljuti protivnici, svi u šoku na iznenadnu vest koja će itekako promeniti kampanju za zagrebačke izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024