IZNENADA PREMINUO GRADONAČELNIK ZAGREBA: Od posledica srčanog udara umro Milan Bandić

Novosti online

28. 02. 2021. u 07:04

GRADONAČELNIK Zagreba, Milan Bandić, preminuo je sinoć u 66. godini.

ИЗНЕНАДА ПРЕМИНУО ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗАГРЕБА: Од последица срчаног удара умро Милан Бандић

Foto: Printskrin

Bandiću je pozlilo kasno sinoć, nakon čega ga je Hitna pomoć prevezla u bolnicu, gde je bezuspešno pokušana reanimacija. Vest o njegovoj smrti potvrđena je iz Grada Zagreba

- U dubokoj tuzi obaveštavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posledica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje Bandić je "živeo za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći celoga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu".

O detaljima, terminu sahrane, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama javnost će biti naknadno obaveštena.

Bandić je rođen 22. novembra 1955. u Grudama, a prema sopstvenom priznanju, prekretnica u njegovom životu bila je 1974, kada se preselio u Zagreb. U svojoj biografiji iz 2009. o Zagrebu je govorio kao o snu koji je postao stvarnost. Od tada, pa do danas, Bandić je postao jedan od najbogatijih hrvatskih političara.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. upisao je poslediplomske studije na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u fabrici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u opštini Pešćenica.

Od 1995. do 2000. bio je odbornik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. član Zastupničkog doma hrvatskog Sabora, potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost.

Bandić je 2000. u trećem mandatu izabran za odbornika Skupštine Grada Zagreba, a 31. maja te godine na sednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba.

Na tu dužnost stupio je 2. juna 2000. godine, a ponovno je izabran izabran 20. juna 2001. godine.

U aprilu 2002. izabran je za zamenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Treći put postao je zagrebački gradonačelnik u junu 2005. godine, a 31. maja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat po peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U junu 2017. je na neposrednim izborima, u drugom krugu, kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, po šesti put izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti , osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Bio je oženjen i imao jednu kćerku.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)