NOVI SOJ KORONE SE ŠIRI PO BIH: Potvrđena još četiri nova slučaja

Tanjug

17. 02. 2021. u 17:57

U BIH su potvrđena još četiri slučaja novog soja britanskog virusa, a virusolog Teufik Goletić, da su od toga tri državljana BiH - dva sa područja Zenice i jedan sa područja Sarajeva.

НОВИ СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ ПО БИХ: Потврђена још четири нова случаја

Foto: EPA

Goletić je tv rekao da to govori da se britanski soj virusa širi i da se mora voditi računa o poštovanju epidemioloških mera.

- Bojim se da nismo u prilici da se previše opuštamo, pogotovo što osim tog britanskog soja mi smo utvrdili i prilikom prošlog sekvencioniranja, a i sada da imamo još jednu vrlo interesantnu liniju B1258, koja se bitno uspešnije prenosi unutar populacije ljudi nego dosadašnji SARS-Cov-2 virus - rekao je.

Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija u BiH se sa pojavom ovog soja komplikuje i očigledno je, ističe, da na terenu cirkulišsu različite genetske linije i varijante.

Upitan da li to znači potvrdu da se britanski soj širi među populacijom u BiH, Goletić kaže:

- To upravo znači to. Nažalost, on se očigledno širi. Mi imamo i nekih prvih pokazatelja da neki od PCR testova, njihova senzitivnost, može doći u pitanje. U tom kontekstu, verovatno će Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH dati zasigurno preporuku koji testovi bi bili najadekvatniji za pokrivanje svega što nam trenutno cirkulira u humanoj populaciji u BiH - rekao je Goletić, koji je stava da epidemiološke mere ne treba popuštati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije