DIPLOMATSKI SKANDAL NA HRVATSKOJ GRANICI: Božinović - Ovo je provokacija naše policije

Tanjug

31. 01. 2021. u 19:48

MINISTAR unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ocenio je da je poseta grupe italijanskih predstavnika Evropskog parlamenta i novinara koji su pokušali da dođu do granice s BiH još jedna u nizu provokacija na račun hrvatske policije.

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ НА ХРВАТСКОЈ ГРАНИЦИ: Божиновић - Ово је провокација наше полиције

Depositphotos

Prema pisanju medija, delagaciju EP koja je u subotu došla u Hrvatsku kako bi proverila stanje s migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom dočekala je policijska blokada koja ih je sprečila da dođu do granice.

Ističući kako Hrvatska čuva najdužu kopnenu granicu EU u skladu sa zakonom, Božinović je na konferenciji za medije kazao da prelaz granice nikome nije dopušten van graničnog prelaza.

- Čemu onda granični prelazi među državama ako neko ima, ili se poziva, na pravo ulaska preko šuma i reka- upitao je Božinović.

Pritom je odbacio tvrdnje da je grupa Italijana imala dozvolu za prelaz granice.

Pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno istakao je da je grupa parlamentaraca EU službeno najavila dolazak u Hrvatsku, kao i nameru da pređu državnu granicu na kontrolnoj tački.

- Odmah smo odgovorili na tu notu i rekli da sa zadovoljstvom prihvatamo njihovu posetu, ali da im ne možemo izaći u susret da na tom mestu pređu granicu- kazao je Ničeno, istakavši da su im pre dolaska dali do znanja da se državna granica sme prelaziti samo na mestu koje je određeno kao granični prelaz.

On je rekao da nakon te komunikacije, MUP nije dobio nikakav dodatni zahtev za posetom graničnoj policiji, već su se parlamentarci u subotu oko 14 sati pojavili u blizini granične kontrolne tačke.

Hrvatska policija je zaustavila tu grupu na otprilike 200 metara od granice i objasnila im da dalje ne mogu da idu, kazao je Ničeno i naglasio da su, uprkos upozorenjima, oni zaobišli policijsku traku, nakon čega su ih u prelasku granice policajci zaustavili fizičkom blokadom, 150 metara od granice.

Dodao je i da je to područje minirano, a da ih je policija sprečila da počine dva prekršaja, “mogućem nezakonitom prelasku granice i pomaganju u nezakonitom prelasku granice”, jer je u isto vreme s druge strane granice, u Bosni i Hercegovini, zabelženo kretanje migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri