ORUŽJE KRIJUMČARILI U EVROPU: U akciji SIPA među uhapšenima i Haris Špago, pripadnik vehabijskog pokreta

O. MATAVULj

22. 01. 2021. u 19:13

TUŽILAŠTVO BiH zatražilo je određivanje jednomesečnog pritvora za četiri osobe uhapšene u akciji SIPA sa većom količinom oružja, bombi i municijom.

ОРУЖЈЕ КРИЈУМЧАРИЛИ У ЕВРОПУ: У акцији СИПА међу ухапшенима и Харис Шпаго, припадник вехабијског покрета

Inspektori SIPA u akciji / Foto SIPA

Kako saznaju "Novosti", među uhapšenima je i pripadnik vehabijskog pokreta Haris Špago, koji se dovodio u vezu sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. Tačnije, teretio se za pomaganje izvršiocu nakon napada, ali je tužilaštvo tokom postupka odustalo od njegovog krivičnog gonjenja. Preostala trojica, kako saznajemo, ne prolaze kroz krivične evidencije, niti operativno važe za ljude bliske vehabijskom pokretu.

Akcija je pokrenuta nakon što je SIPA došla do informacija da osumnjičeni prevoze veću količinu naoružanja. Na području Olova zaustavljen je automobil u kojem su bila dvojica osumnjičenih i u njemu je otkriveno oružje.

- Prikupljeni su dokazi da osobe, koje su se ranije dovodile u vezu sa radikalnim islamistima, pribavili oružje i eksploziv, s namerom da ih prokrijumčare u zemlje Evropske unije gde bi bilo korišćeno za kriminogene aktivnosti - rekao je portparol SIPA Luka Miladinović.

On kaže da su izvršeni pretresi na četiri lokacije u Olovu, Kladnju, Zenici i Hadžićima kod Sarajeva.

- U pretresima je privremeno oduzeto i zaplenjeno naoružanje i municija. Radi se o jednoj pušci sa optičkim nišanom, ručnim bombama, raketnom bacaču "zolja", određenoj količini municije i drugim predmetima - rekao je Miladinović.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je akcija realizovana u saradnji sa tužilaštvom i MUP Zeničko-dobojskog kantona. Istragu je preuzeo tužilac iz Odseka za terorizam, ali više informacija u cilju istrage nije mogao da otkriva.

- Za svu četvoricu predložen je pritvor zbog opasnosti od bekstva osumnjičenih, bojazni da će boravkom na slobodi ometati istragu uticajem na svedoke ili saučesnike, ali i zbog mogućnosti da ponovi krivično delo - rekao je Grubešić.

OSUĐEN ČAUŠEVIĆ

U TERORISTIČKOM napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško povređena Edina Hindić, a lakše je povređeno još petoro policajaca. Za taj zločin Haris Čaušević je osuđen na 35 godina zatvora, dok je Naser Palislamović u nedostatku dokaza oslobođen optužbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost