OPTUŽNICA PROTIV INSPEKTORA SIPA: Protivpravno lišavanje slobode

O. M.

15. 12. 2020. u 19:19

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv glavnog inspektora SIPA Vahidina Šahinpašića (46) iz Sarajeva kojom se tereti za protivpravno lišavanje slobode J. Š. Đ. te ometanje rada pravosuđa.

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИНСПЕКТОРА СИПА: Противправно лишавање слободе

Foto: Printscreen

U Tužilaštvu BiH navode da je Šahinpašić 30. avgusta 2017. godine kao tadašnji v.d. načelnik Kriminalističko-istražnog odeljenja SIPA, s činom samostalnog inspektora, bez poštovanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe tužioca i suda izdao naređena službenicima SIPA da lociraju i uhapse J.Š.Đ.

- Postujaći po naređenju policijski službenici su uhapsili tu osobu i protivzakonito ga držali lišenog slobode. Optuženi se tereti da je u noći 5/6. septembra 2017. koristio pretnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tadašnje potpredsednice Visokog-sudskog i tužilačkog saveta Ružice Jukić - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Radi se o aferi "Šimić", jednoj od brojnih koja je potresala pravosuđe BiH. Inače, Šahinpašić je dugo vremena važio za prvog operativca SIPA. Po njemu je nazvana i jedna od najvećih akcija protiv organizovanog kriminala u BiH u kojoj uhapšena kriminalna grupa Darka Eleza. Naime, pripadnici grupe navodno su planirali likvidaciju Šahinpahića, koga u svojim internim komunikacija zvali nadimkom "Lutka", kako je i policijska akcija dobila ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu