PLENKOVIĆ SE IŠČUĐAVA: Banija u ruševinama, premijer jauče nad sudbinom Vlade Hrvatske

Tanjug

06. 01. 2021. u 11:50

PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da je šteta na zemljotresom pogođenom području, na kojem živi 116.000 stanovnika, mnogo veća nego što se u prvi mah moglo sagledati, a najviše mu je, kaže, zasmetao neuobičajeni trend kreiranja nepoverenja koje postoji u javnosti.

ПЛЕНКОВИЋ СЕ ИШЧУЂАВА: Банија у рушевинама, премијер јауче над судбином Владе Хрватске

Andrej Plenković / Foto Tanjug-Hina

- Zasmetao mi je neuobičajeni trend. Možemo slobodno reći, vrlo neuobičajen trend, a po meni u celosti neopravdan, nekakvog kreiranja nepoverenja u javnom prostoru. Prema kome? Prema državi? Država će ostati - rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Na opasku da je to juče u Petrinji nazvao pokušajem "demontaže države...", Plenković kaže da nakon ovog iskustva ima "toliko istančane radare i filtere da mi je u tri sekunde jasno ko ima kakvu agendu i ko mi spinuje nekakav projekt ili nekakav utisak da nešto nije u redu".

Na ljudima iz Crvenog krsta, HGŠ-a, policije vidi, kaže, nezadovoljstvo jer u javnom prostoru postoji utisak da nešto ne rade dobro.

- Ma ko je taj koji će iz komfora svoje fotelje da kaže da nešto nije dobro? Na osnovu čega? Na osnovu kojih, čijih podataka - upitao je premijer.

Vladi je u javnosti zamereno da je odluka o proglašenju stanja katastrofe na razorenom području zakasnelo, a Plenković pita ko i gde se kasni i traži za to dokaze.

Tvrdi da se namerno tražio, kako je kazao, neko negde u nekom možda malo zabačenijem delu Banovine, do koga eventualno još nije stigla pomoć ili se "pusti nekakva poluinformacija".

- Tome neko mora da se usprotivi. Ja ću se tome usprotiviti - izričit je Plenković.

Premijer je rekao i da je u ovom trenutku na porušenom području potrebno hiljadu kontejnera, a da u Hrvatskoj postoje tri kompanije koje ih proizvode, ali su one prazne.

Rekao je i da je tokom jučerašnjeg obilaska ugroženog područja konstatovano da u Majskim Poljanama, nema nijednog objekta u kojem je moguće nastaviti život.

Opcija su, kaže, kamp kućice i gledaće se da one u što kraćem roku budu nabavljene.

Upitan kada se mog očekivati prvi vidljivi rezultati obnove, Plenković kaže da tlo i dalje podrhtava, kao i da su seizmolozi rezervisani u nekim procenama.

- Kristalne kugle nema. Mi ćemo stvoriti pravni okvir i stvoriti sredstva, a za svaku kuću mora da postoji posebno rešenje - naveo je Plenković.

Obnava, ističe, mora biti transparentna do poslednjeg da bi, kako je kazao, nakon 25 godina mogli sve gledati mirno i biti sigurni da je sve napravljeno kako treba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!