EU UPUTILA HITAN ULTIMATUM BiH: Daćemo vam pare, ali migranti ostaju kod vas!

Novosti online

04. 01. 2021. u 14:23

PORTPAROL EU Peter Stano poručio je vlastima u BiH da imaju "humanitarnu i međunarodnu" obavezu da hitno reše humanitarnu katastrofu sa kojom su suočeni migranti u Unsko-sanskom kantonu.

ЕУ УПУТИЛА ХИТАН УЛТИМАТУМ БиХ: Даћемо вам паре, али мигранти остају код вас!

Foto: Printscreen

- Vlasti u BiH moraju da se ponašaju u skladu sa svojom željom da uđu u EU. Ljudski životi ne mogu biti žrtvovani zbog unutrašnjih političkih borbi za prevlast. Situacija mora odmah da se reši, a odluke donesene na najvišem federalnom nivou federalnom nivou da se odmah primene - kaže Stano.

On je na rednovnoj konfrenciji za medije u Briselu naglasio da EU i zemlje članice očekuju od svih nivoa vlasti u BiH da odmah preduzmu korake kako bi rešili situaciju sa stotinama migranata koji se i dalje nalaze u nehumanim uslovima u prihvatnom kampu Lipe.

Dodaje da se prvenstveno očekuje da im se obezbedi voda i struja, ali i da je sve već moglo biti rešeno da su valsti u BiH psolušale upozorenja koja su stizala iz Brisela prethodnih dana.

- Nije da se samo traži nešto od BiH, EU snosi svoj deo odgovornosti. Dodatnih 3,5 miliona evra, koje smo najvili za pomoć, dolazi nakon investiranih više 88 miliona evra koje je EU dala BiH u cilju rešavanja poroblema sa sneštajem migranata - podseća Stano

U Briselu zaključuju da, pored prvenstvene odgovornosti za ljudske živote, ova situacija negativno utiče i na imidž BiH u EU i na međunardonij sceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri