„EU JE NAJVEĆI GUBITNIK!” Zaev otkrio šta očekuje od dijaloga sa Bugarskom

Tanjug

03. 01. 2021. u 11:55

SA Bugarskom stvaramo dijalog bez konflikta, smiren i uz spremnost za saradnju, umesto nacionalizma za domaću upotrebu i izolaciju, rekao je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

„ЕУ ЈЕ НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК!” Заев открио шта очекује од дијалога са Бугарском

Foto: AP

Kaže da komunikacija sa Sofijom ide u smeru pronalaženja rešenja i smatra da dodavanje bilateralnih pitanja ne bi trebalo da bude prepreka evropskim integracijama, dok istovremeno, izbori u Bugarskoj ne bi trebalo da spreče sporazum o različitosti.

U intervjuu agenciju MIA, Zaev navodi da očekuje da specijalni izaslanik Vlado Vučkovski i ministri spoljnih poslova Bujar Osmani i Ekaterina Zaharijeva nastave razgovore nakon novogodišnjih praznika kako bi pronašli rešenja.

- Treba da pokažemo evropske vrednosti tokom ovih izazovnih vremena - dijalog umesto konflikta. Smirenje i spremnost na kooperaciju umesto nacionalizma. Obe zemlje imaju obavezu prema makedonskim i bugarskim državljanima da stvore evropsku budućnost pridržavajući se evropskih vrednosti - ocenio je Zaev.

Premijer Severne Makedonije kaže da je ta zemlja zapravo deo Evrope, nakon jasne odluke prošlog marta svih članica i izveštaja Evropske komisije, ali i da svako odlaganje početka pregovora samo stavljaju pod upitnik kredibilitet EU.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija gubi vreme zbog toga što nije odobren pregovarački okvir, "ali je Evropska unija najveći gubitnik."

- Ovo je udarac za temelje Evropske unije - smatra Zaev.

- Mi ćemo se boriti jer naša deca očekuju da dobijemo bitke u 21. veku. Oni žele da budu deo EU i da budu sigurni i stabilni, kao što to sada jesu kada smo u NATO. Nećemo dozvoliti da određeni krugovi ugrožavaju zemlju. Nećemo, jer Severna Makedonija je zaštićena od NATO. Vodim ovu bitku koja je zajednička za Makedonce, Albance, Turke, Vlahe, Rome, Srbe, Bošnjake i sve ostale - zaključio je Zaev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)