MALO POPUŠTANJA, MALO POOŠTRAVANJA MERA: Građani Slovenije u zbunjeni odlukama Vlade radi sprečavanja širenja korone za Božić

Tanjug

19. 12. 2020. u 17:30

KOMBINACIJA ublažavanja i pooštravanja restriktivnih mera u Sloveniji planirana je za Božić u okviru plana koji je danas predstavila slovenačka vlada.

МАЛО ПОПУШТАЊА, МАЛО ПООШТРАВАЊА МЕРА: Грађани Словеније у збуњени одлукама Владе ради спречавања ширења короне за Божић

Foto EPA

Ograničenja će biti ublažavana ili pooštravana u zavisnosti od epidemiološke situacije i mogu se proširiti i na novogodišnje praznike, prenela je STA.

- Vlada je ocenila da dovoljno dugo živimo sa trenutno primenljivim merama i da smo sve više svesni koliko su važne za zaštitu života najugroženijih i pobedu nad epidemijom - rekao je portparol vlade Jelko Kacin novinarima nakon današnje sednice vlade.

Jedan od osnova plana je potpuno zatvaranje svih uslužnih aktivnosti između 24. decembra i 4. januara tamo gde postoji direktan kontakt sa potrošačima; a ako se epidemiološka situacija ne popravi, zatvaranje će biti na snazi do 10. januara.

Isto se odnosi na prodavnice, sa izuzetkom prehrambenih prodavnica, apoteka, prodavnica medicinskih uredaja, benzinskih pumpi, poštanskih i dostavnih službi, odabranih terapijskih usluga i isporuku hrane ili druge robe.

Prema ovom planu, prva tri razreda u osnovnim školama biće otvorena od 4. januara pod pretpostavkom da se epidemiološka situacija popravi; isto važi i za vrtiće.

Što se tiče relaksacija, potpuna zabrana okupljanja biće ublažena 24. i 25. decembra kako bi se omogućila privatna okupljanja do šest osoba iz maksimalno dva domaćinstva.

Ograničenje se odnosi na osobe starije od 15 godina.

U ta dva dana, između podneva 24. decembra i 20.00 časova 25. decembra ljudima će, takođe, biti dozvoljeno da napuste svoju opštinu i region kako bi išli u posete.

Ako se epidemiološka situacija popravi ili ostane stabilna, isti režim primenjivaće se 31. decembra i 1. januara.

Sva ostala ograničenja ostaju na snazi.

Vlada je, takođe, uputila apel kompanijama da organizuju rad na daljinu ili kolektivno odsustvo između 24. decembra i 10. januara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024