SRBI DOBIJAJU GLAS U MOSTARU: Nakon 12 godina pauze ovog vikenda održavaju se lokalni izbori u gradu na Neretvi

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 12. 2020. u 08:13

POSLE izbora u Mostaru koji će, nakon 12 godina, biti održani tokom vikinda, Srbi će konačno dobiti legitimne predstavnike u Gradskom veću Mostara, i to one koji dolaze kao kandidati stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj, potvrdio je za "Novosti" dr Velibor Milivojević, nosilac srpske liste "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar".

СРБИ ДОБИЈАЈУ ГЛАС У МОСТАРУ: Након 12 година паузе овог викенда одржавају се локални избори у граду на Неретви

Foto "Kliks

On kaže da se ne opterećuje brojem odbornika koje će imati u Gradskom veću, već da je bitno da će Srbi imati predstavnike, prvi put, koji su kandidovani ispred stranaka sa predznakom "srpski" i stranaka kojima je sedište u Republici Srpskoj.

- U Mostaru prema poslednjem popisu ima oko 4.300 Srba. Nažalost, Srbi su od rata izgubili mnogo u Mostaru. Očekujemo da nakon ovih izbora ojačamo položaj srpskog naroda u ovom gradu - kaže Milivojević.

On ističe da je zbog 12 godina bez izbora grad Mostar zapravo bio praktično bez vlasti, pa danas imamo sliku grada kakvu ne bi poželio niko.

- Imamo grad iz kojeg svi žele da idu. Od izbora i izabranih odbornika očekujem da se bez obzira na nacionalnu, versku i stranačku pripadnost svi zajedno saglasimo o najbitnijim odlukama kojima ćemo u najkraćem mogućem vremenu obnoviti grad, utemeljiti osnovne smernice njegovog daljeg razvoja, te kroz pravljenje dobrog ambijenta za život i poslovanje privući investitore - kaže Milivojević.

Na ove izbore Srbi u Mostaru izlaze sa jedinstvenom listom "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar". Lista je rezultat koalicionog dogovora SNSD Milorada Dodika i SDS, a podržana je od strane Koordinacije Srba, vlasti RS, Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i građana Mostara.

Milivojević poručuje da je veoma bitno okupljanje Srba oko zajedničkog nastupa na izborima u Mostaru.

- Okupljanje Srba nekako je postalo sinonim za trzavice, ali mi u Mostaru, ako želimo da ostanemo i opstanemo, da ponosno možemo reći da smo Srbi, ali ništa manje i Mostarci, jedino je moguće ako budemo okupljeni oko te ideje - ističe za naš list Milivojević. - Svi zajedno ovde sabrani uz veliku podršku iz Republike Srpske, Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i svih dobronamernih ljudi, treba da izvučemo ono najbolje što imamo, da radimo na sebi i pomognemo ako smo u prilici svakom onom oko sebe, da povedemo računa o svakom čoveku, uložimo u svako dete, zadržimo svakog mladog čoveka. Ovako objedinjenu ideju treba provoditi kroz zvanične organe vlasti, stranačke programe i aktivnosti, nevladin sektor, Srpsku pravoslavnu crkvu. Svestan sam da treba mnogo truda svih nas da ovo postignemo, ali sam još sigurniji da, ako to ne uradimo, za 50 godina ćemo u Mostaru nestati kao narod.

ODBILI SASTANAK SA INCKOM

PREDSTAVNICI SNSD, SDS i liste "Ostajte ovde - zajedno za naš Mostar" odbili su juče da se u Mostaru sastanu sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom. Oni su zauzeli zajednički stav da odbiju sastanak sa Inckom zbog njegovog kontinuiranog nekorektog odnosa prema srpskom narodu. Predstavnici srpskih političkih stranaka u saopštenju su poručili da je zajednički stav srpskih predstavnika da međunarodna zajednica ne treba da se meša u izborni proces u Mostaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati