NOVI SKANDAL U HRVATSKOJ: Na dan osoba sa invaliditetom objavili fotografiju - ustaše invalida!

Srna

09. 12. 2020. u 00:25

HRVATSKI istorijski muzej objavio je na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom fotografiju ratnih vojnih invalida Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ koji izrađuju dečije igračke, a potom je uklonio sa svog "Fejsbuk" profila, objavio je "Jutarnji list".

НОВИ СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ: На дан особа са инвалидитетом објавили фотографију - усташе инвалида!

Foto: Fejsbuk, Hrvatski istorijski muzej

List navodi da je za rukovodstvo Hrvatskog istorijskog muzeja iz Zagreba adekvatno da se Dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, obeleži fotografijom mladića bez šake u ustaškoj uniformi, ocenjujući da zbog toga odgovorni neće biti smenjeni.

fotografija je, kako su naveli u objavi, nastala 1945. godine u Odgojnom odeljenju Ministarstva oružanih snaga NDH, a slučaj bi verovatno ostao nezapažen da o tome nije pisao list "Novosti", objavio je "Jutarnji list".

List navodi da je fotografija, koja je objavljena na "Fejsbuk" profilu muzeja, ubrzo obrisana, a pre uklanjanja zaposleni u Muzeju su napisali da su objave na njihovoj stranici s određenim datumom "isključivo povod i faktografske prirode".

Nakon što je sa stranica sklonjena slika dečaka u ustaškoj uniformi, na to mesto stavljen je članak naslovljen "Nastavljamo s crticama iz istorije muzeja...".

Pod egidom "Muzej /od/rastao planski i usput" sledi tekst: "Pri Ministarstvu oružanih snaga NDH delovao je Ratni arhiv i muzej osnovan 26. maja 1941. Iz muzejskog fundusa predstavljamo album fotografija s otvaranja Ratnog arhiva i muzeja, 22. juna 1943."

Ministar kulture Hrvatske Nina Obuljen je na pitanje da li je zatraženo objašnjenje direktora Muzeja Mateje Brstilo Rešetar, rekla da je Ministarstvo kulture i medija upoznato da je Hrvatski istorijski muzej na svom "Fejsbuk" profilu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom objavio prigodni tekst, te ga ilustrovao fotografijama ratnih vojnih invalida NDH nastalih 1945. godine, a koje se nalaze u fundusu muzeja, kao i da je Hrvatski istorijski muzej istu objavu uklonio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)