SAD RAZOČARANE ZBOG ODLUKE O SEVERNOJ MAKEDONIJI: Riker poslao pismo Zaevu - Dokazali ste da ste lojalan član NATO-a

Tanjug

29. 11. 2020. u 14:51

POMOĆNIK državnog sekretara SAD zadužen za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker izrazio je razočaranje što države članice EU nisu postigle saglasnost oko početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i poručio da SAD ohrabruju i Skoplje i Brisel da nastave da rešavaju bilateralne sporove izvan proces evropskih integracija Severne Makedonije.

САД РАЗОЧАРАНЕ ЗБОГ ОДЛУКЕ О СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Рикер послао писмо Заеву - Доказали сте да сте лојалан члан НАТО-а

Foto: Piksabej

- Zato što SAD ceni partnerstvo sa vama i ostaju posvećene u pružanju podrške na putu Severne Makedonije u evropskim integracijama, šaljem ovo pismo da izrazim naše razočaranje što države EU nisu uspele da postignu saglasnost o početku pristupnih pregovora sa EU - naveo je Riker u pismu upućenom makedonskom premijeru Zoranu Zaevu koje je objavljeno na sajtu makedonske vlade.

Kako je naveo, Severna Makedonija je dokazala sebe kao lojalan član NATO i veliki prijatelj SAD.

- Evropska integracija ostaje zajednički interes i mi ćemo nastaviti sa evropskim partnerima da podržavamo napore za održavanje prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom tokom nemačkog predsedavanja EU - poručio je Riker.

Riker je takođe dodao da SAD razumeju složene sporove sa kojima se Skoplje suočava, ali je takođe dodao da je Severna Makedonija dobro poznata u pružanju velikog doprinosa ka dostizanju ''velikog mira'' i prosperiteta kako za sebe, tako i za svoje okruženje.

- Vi ste dokazali to sa istorijskim Prespanskim sporazumom i kroz postavljanje osnove za snažnije odnose sa Bugarskom kroz potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu 2017. godine - istakao je američki pomoćnik državnog sekretara.

Naglasio je da SAD ohrabruju Severnu Makedoniju i članice EU da nastave da rešavaju bilateralne sporove izvan procesa evropskih integracija, a aspiranti istovremeno da rade na otvaranju i zatvaraju pregovaračkih poglavlja.

- Cenimo vašu posvećenost za pregovore i posvećenost da obezbedite evropsku budučnosti Severnoj Makedoniji za koju je dokazala da je zaslužuje - dodao je Riker.

Riker je naglasio da će SAD nastaviti da podržava napore i iskreno se nada da će naporan radi dati rezultate nastavkom napretka u evropskim integracijama Skoplja.

- Ostajemo vaši partneri i optimisti da će prva međuvladina konferencija, koja će označiti početak pregovora Severne Makedonije sa EU biti održana veoma brzo - zaključuje se u pismu koje je Riker uputio Zaevu.

Inače, početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU odložen je nakon što je Sofija blokirala pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, pravdajući takvu odluku time da Skoplje ne sprovodi odredbe iz Sporazuma o prijateljstvu potpisan između te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Bugarske vlasti, kako je navela bugarska šefica diplomatije Ekaterina Zaharieva, zahtevaju da Skoplje formalno prihvati da u dokumentima EU ne stoji naziv makedonski jezik već oficijelni jezik prema ustavu Severne Makedonije i da odustane od namere postojanja makedonske manjine u Bugarskoj. Takođe traži da u pregovarački okvir uđe zvanični dokument koji će dati precizne, datumom određene smernice za sprovođenje međudržavnog sporazuma potpisanog pre nešto više od dve godine.

Nemačko predsedavanje Evropskom unijom se završava 31. decembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)