IVO SANADER OSUĐEN NA OSAM GODINA: HDZ odgovorna za korupciju u slučaju Fimi Media

Jurica Kerbler

13. 11. 2020. u 10:51

ИВО САНАДЕР ОСУЂЕН НА ОСАМ ГОДИНА: ХДЗ одговорна за корупцију у случају Фими Медиа

Foto: Tanjug

BIVŠI hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je na osam godina zatvora zbog afere "Fimi medija", pranja novca od državnih preduzeća, a odgovornim je proglašen i HDZ.

Prvostepenska je to presuda Županijskog suda u Zagrebu nakon punih deset godina kako se vodi pravni proces. Sanader mora da vrati i 15 miliona kuna, ali mu preostaje i žalba na današnju presudu.

Krivim je proglašen i bivši blagajnik HDž-a Mladen Barišić i blagajnica HDZ-a Branka Pavošević, dok je Nevenka Jurak, koja je bila vlasnica marketinške agencije Fimi medija u međuvremenu umrla. Sud je Sanaderu oduzeo i štednju u kunama i evrima u hrvatskim bankama, kao i banci u Austriji. Sanader nije prisustvovao izricanju presude jer je nakon operacije kolena na rehabilitaciji.

Po prvi put u Hrvatskoj jedna stranka osuđena je zbog korupcije, a moraće vratiti ako se presuda potvrdi na višem sudu i milione kuna koje je "Fimi medija" od državnih preduzeća transferirala na račun HDZ-a.

Sud je utvrdio da je deo tog novca završio i kod samog bivšeg premijera, koji već izdržava pravomoćnu presudu od šest godina zatvora, a iza sebe ima još nekoliko prvostepenskih presuda na šest i dve godine zatvora.

Svo vreme Sanader je tvrdio da nema veze sa aferom i da je u vreme dok je bio premijer izbegavao bilo kakve finansijske transakcije koje su se ticale HDZ-a. Kada je napustio premijerski položaj bez pravog obrazloženja zašto to radi i u trenutku kada je počela istraga protiv njega, pobegao je u Austriju gde je uhapšen i u istražnom je zatvoru proveo više meseci. Od tada se protiv njega vode maratonski sudski postupci, a u sudnici su kao svedoci bili i najviši političari iz tog vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)