NOVE MERE U SEVERNOJ MAKEDONIJI Maske obavezne i na otvorenom

J. S.

29. 10. 2020. u 10:53

U SEVERNOJ Makedoniji svi građani od danas su u obavezi da nose zaštitne maske na otvorenom.

НОВЕ МЕРЕ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ Маске обавезне и на отвореном

Foto: Piksabej

Na sinoć održanoj sednici parlament je usvojio izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.


Maske nisu obavezne ukoliko se ljudi bave sportom na otvorenom ili u zatvorenom, u skladu sa posebnim protokolima zaštite, kao i tokom vožnje u privatnom putničkom automobilu ako je vozač sam ili sa osobom ili osobama koje žive u zajednici ili kada borave u dvorištu porodične kuće sami ili osobama sa kojima žive zajedno.

U dopuni zakona se kaže da maske na otvorenomne moraju da se nose ako se koristi druga vrsta zaštitne opreme specifična za određeni posao, kao i za decu mlađu od  6 godina i ako je osoba u određenom zdravstvenom stanju (osoba sa invaliditetom ili osoba sa invaliditetom), zbog čega bi nošenje lične zaštite na osobi bilo problematično.
Za nepoštovanje novih zakonskih obaveza predviđena je novčana kazna od 20 evra.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da poslednje analize epidemiološke situacije i nedeljni izveštaj Instituta za javno zdravlje, koji se odnosi na period od 19. do 25. oktobra, pokazuju da je u jednoj sedmici registrovano 3.410 novih slučajeva u 35 gradova, dok je polovina slučajeva iz glavnog grada, Skoplja, 1.654 pozitivna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!