LJUBLJANA - GRAD DUHOVA: Iako je broj obolelih skoro isti, Slovenija i Hrvatska tretiraju talas korone različito

J. KERBLER

22. 10. 2020. u 09:40

LjUBLjANA je pusta kao grad duhova, ali samo 140 kilometara južnije, u Zagrebu, kafići, šoping centri i restorani su prepuni iako je talas virusa korona podjednako jako zapljusnuo i Sloveniju i Hrvatsku, pa se dnevni broj zaraženih u obe države kreće oko 1.500 novih slučajeva. Tako ispada da su te nevesele brojke jedina sličnost između dve zemlje.

ЉУБЉАНА - ГРАД ДУХОВА: Иако је број оболелих скоро исти, Словенија и Хрватска третирају талас короне различито

Foto Tanjug/ AP

Virus se probio u veliki broj hrvatskih bolnica, koje su ovih dana ostale i bez lekova, jer nisu plaćeni nagomilani dugovi dobavljačima. I dve najmlađe žrtve ovog virusa u Hrvatskoj, ženske osobe starosti 33 i 39 godina, najverovatnije su se koronom zarazile u bolnicama u kojima su se lečile od svojih primarnih bolesti.

I dok se hrvatski političari boje novog zatvaranja zbog ekonomskih posledica i čekaju "rešenje sa neba" iako pojedini epidemiolozi najavljuju da će uskoro biti 2.000 novozaraženih dnevno, slovenački politički vrh na čelu sa premijerom Janezom Janšom poslao je poruku da su u ovom času najvažniji zdravlje i životi građana, a onda ekonomija.

LjUBLjANA, Foto Tanjug/ AP

Prva noć policijskog časa koji uključuje da u Deželi nema šetnje od 21 čas uveče do šest časova ujutro, prošla je disciplinovano i zabeleženo je svega nekoliko kršenja. Stanovnici Ljubljane kažu da ovako pust grad nije bio od vremena Drugog svetskog rata, a na ulice ne izlaze ni vlasnici pasa.

ZAGREB, Foto EPA

Sa 1.503 novozaraženih Slovenija ide u red evropskih država gde se epimedija najbrže širi, mada su građani i do sada bili disciplinovani. Ne rade škole, bioskopi i pozorišta, javni život je potpuno zaustavljen, a najveći je problem kako angažovati lekare u mestima gde je i najviše zaraženih, jer zdravstvenih radnika naprosto nema. Ministar zdravlja Tomaž Gantar traži totalno zatvaranje zemlje.

MENTALNA SNAGA

Komentarišući jučerašnji rekordni broj od više od 1.400 novozaraženih, premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da veruje u mentalnu snagu hrvatskog čoveka, u njegovu budnost, snagu, odgovornost i obzir prema drugom. Plenković je dodao da je uvođenje policijskog časa krajnja mera, ako nema drugog rešenja.

U Hrvatskoj je sasvim druga slika, i pored rekorda (1.424) novih slučajeva i čak 11 umrlih, među kojima je sve više mlađih ljudi. U Zagrebu nema ograničenja, sve radi pa i škole, restorani su otvoreni i uveče, nesmetano rade i noćni klubovi... Veća je panika kako da se dođe do vakcine za grip koja je razgrabljena ili da se obavi testiranje na koronu u Zagrebu, gde se to inače radi samo na jednom mestu.

Na Jadranu su otvoreni hoteli koji imaju rezervacije, dok u Istri sve radi jer ima i dosta turista. 

Dnevno skoro 1.000zaraženih, 14 mrtvih

EPIDEMIJA virusa korona širi se munjevito i celom BiH. Tako su za poslednja 24 sata prijavljena 922 pozitivna slučaja, a preminulo je 14 osoba. Sa poslednjim brojem preminulih, ukupni broj osoba koje su umrle zbog virusa korona u BiH je 1.031!

Zbog svega toga u BiH su već propisane strože mere, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj. Maske su obavezne i na otvorenom, osim za decu do sedam godina.

SARAJEVO, Foto EPA

Kazna za nenošenje maski je 100 maraka (50 evra). Zabranjena su javna i privatna okupljanja više od deset osoba. Sa terena stižu i preporuke da firme koje to mogu odmah šalju radnike da rade od kuće. U Federaciji BiH je preporučeno obrazovnim ustanovama da se spreme za onlajn nastavu i sve je bliži dan da deca ostanu kod kuće.

Najveća žarišta virusa korona u BiH su Sarajevo i Banjaluka, koji na dnevnom nivou imaju više od stotinu zaraženih!

U BiH je ukupno zaraženo 36.315 lica, od čega je u Republici Srpskoj potvrđeno 12.325 slučajeva obolevanja od korone. S. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije