LIDER SDA: Izetbegović podržao Azerbejdžan

Tanjug

28. 09. 2020. u 17:33

PREDSEDNIK Stranke demokratske akcije (SDA) BiH i potpredsednik Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je da jermenska strana snosi "punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbajdžanu", čime je direktno podržao Azerbajdžan u sukobu u regiji Nagorno-Karabah, preneo je BiH portal Dnevnik.

ЛИДЕР СДА: Изетбеговић подржао Азербејџан

Foto: Tanjug

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbajdžanu, nakon artiljerijskih napada jermenskih snaga. Po međunarodnom pravu, region Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbajdžana i objavljivanje rata od Jermenije predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne sme tolerisati, naročito nakon što je meta jermenskih napada bilo i civilno stanovništvo", smatra Izetbegović.

On dodaje da scene iz Azerbajdžana po svemu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je, kako je naveo, bila izložena "brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem proterivanja stanovništva i komadanja njene teritorije".

"Azerbajdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su tokom 90-ih izvršile jermenske snage, proteravši brojne izbeglice i sprečivši ih kasnije da se vrate svojim domovima. Tela međunarodne zajednice, pre svega OEBS, koji ima mandat po ovom pitanju, su dužna da reaguju na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih jermenskih snaga s teritorije Azerbajdžana", naveo je Izetbegoivć.

Zaključioje da svako ohrabrivanje jermenskih "nelegalnih postupaka, kroz neodlučan ili neutralan stav međunarodne zajednice, ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba".

"Zato je važno da se precizno i odlučno pruži podrška vlastima Azerbajdžana po ovom pitanju", zaključio je Izetbegović, reneo je portal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PRESTANITE DA PIJETE! Vladimir Putin imao nesvakidašnju poruku za Ruse