GRUBORI, SELO KOJE NE POSTOJI: Danas nadomak Knina obeležavanje stradanja Srba, ubijenih 1995. pred Tuđmanov dolazak

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

25. 08. 2020. u 08:32

ГРУБОРИ, СЕЛО КОЈЕ НЕ ПОСТОЈИ: Данас надомак Книна обележавање страдања Срба, убијених 1995. пред Туђманов долазак

Arhiva

MESTO Grubori u dolini Plavno iznad Knina više ne postoji, nije označeno ni na kartama, niti može da se nađe na "Guglu". Ostale su samo razrušene i zapaljene kuće Srba koji su tu nekada živeli. Prazna su i druga sela oko Knina.

Baš u Gruborima, gde su 25. avgusta 1995. pripadnici hrvatske specijalne policije MUP-a počinili zločin ubivši petoro srpskih civila, tri muškarca i dve žene, danas će prvi put na komemoraciji biti i Srbi i Hrvati. U Grubore dolazi hrvatski predsednik Zoran Milanović i dvojica potpredsednika hrvatske vlade, Hrvat Tomo Medved i Srbin Boris Milošević.

U Grubore takođe dolazi i izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pitanje nestalih Veran Matić, kao i predstavnici nevladinih organizacija iz Srbije.

Dvadeset i pet godina posle masakra srpskih civila u Gruborima ono malo Srba koji su ostali, većinom staraca, ima svoju poruku.

- Sve što se događalo nikada neće moći da se zaboravi, ali vreme je da krenemo dalje - kaže Milojko Penić, koji dane provodi u blizini Knina.

Ostaju sećanja na zločin za koji još uvek niko nije kažnjen, kada su specijalci ubili Đuru Karanovića (45) i članove porodice Grubor - Miloša (80), Jovu (65), Mariju (90) Milku (51) 25. avgusta 1995. godine tokom operacije "Oluja obruč". Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije juče je podsetila da njihovo ubistvo predstavlja tipičan primer zlodela nad Srbima nakon "Oluje".

Sve se to događalo neposredno pre nego što je tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman vozom trebalo da dođe u Knin. Meštani Grubora molili su pripadnike UN da ih evakuišu pre dolaska hrvatskih snaga, bojeći se za živote, ali to se nije dogodilo. Kasnije će predstavnik UN Edvard Flajn na suđenju u Hagu generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču posvedočiti da je nagovarao meštane da ostanu. Čermak mu je potvrdio da su ljudi ubijeni "u ratnim akcijama", jer su po njemu Grubori bili "četničko uporište". Obećao je istragu, ali do nje nije došlo.

Akciju su vodili pripadnici antiterorističke jedinice iz Lučkog, a kasnije se saznalo da su lažirani izveštaji i iskrivljeni podaci o akciji koja je odnela živote srpskih civila. Zločini su se nastavili i narednih dana, pa su u Ramljanima zapaljene mnoge srpske kuće.

Dvojica komandira specijalne policije oslobođena su na sudu, a još jedan je pronađen mrtav pre nego je suđenje završeno. Njegova majka je tvrdila da je ubijen jer je želeo da otkrije istinu o zločinu u Gruborima.

SRBA SVE MANjE

U SRPSKIM selima u dolini Plavno pre devedesetih godina prošlog veka živelo je oko 2.200 Srba, a sada ih je oko 140. Ostali su starci, mladi su otišli i ne vraćaju se, jer posla jednostavno nema ni za koga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

mrburns

25.08.2020. 09:57

Dotle se po srbiji igrao fudbal, izlazilo po nocnim klubovima i slusala muzika, nesto slicno kao i cetrdesetih! I onda ce mo se cuditi kada nam se opet to desi!

Čiča Gorio

25.08.2020. 11:26

Ja ćutim 70 godina. Nisam smio od UDBE da pričam kako mi je ubijena majka, brat i stvic, i ostala familija??? Jer je to bilo širenje nacionalne mržnje. Mi srbi nemadosmo svoga Vizentala. Tito je spasio Ustaše i ni jedan nije kažnjen za 3,5 miliona Srba. Tito je preplovio Žrtve rekao je 1.700.000 tome dodajte 100.000 Jevreja.

ANTE BAN

25.08.2020. 13:07

@Čiča Gorio - ČIČA GORIO; I- TREBALI STE da šutite! ŽALOSNO je da tako otkrivate da- NIKADA- niste bili član Titove Partije, našega bivšeg Saveza Komunista bivše SFRJ! Jer- da ste bili član SKJ, znali biste da smo 1945.g. stvaranjem zajedničke države,- sve jedni drugima oprostili! Dakle; spominjanjem bilo čega 70-tak godina unatrag, Vi zbilja širite sr-hr mržnju, i potkopavate bratstvo i jedinstvo! Da ste to onda spominjali, -uhapsio bih Vas!