KRAH TURIZMA U DUBROVNIKU: Trećina turista u odnosu na 2019.

Tanjug

19. 08. 2020. u 00:59

ZA RAZLIKU od ostatka Hrvatske, gde je broj turista u prvoj polovini augusta na oko 70 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Dubrovnik beleži dosta lošije rezultate.

КРАХ ТУРИЗМА У ДУБРОВНИКУ: Трећина туриста у односу на 2019.

Foto Tanjug-AP

U Dubrovniku trenutno boravi oko 11.200 turista, što je 39 odsto od prošlogodišnjih rezultata.

Uglavnom je reč o gostima iz Velike Britanije, Francuske i domaćim gostima.

Međutim, restriktivne mere koje uvode pojedine zemlje utiču na dalje rezervacije, navodi HRT.

Na današnji dan Dubrovnik ima 2.675 dolazaka (36 odsto od tog datuma 2019. godine) i 11.232 noćenja (39 odsto od tog datuma lani).

Najviše turista je iz Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Nemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španije, BiH i Rumunije.

Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenario kojeg su se oni koji iznajmljuju smeštaj u Dubrovnku pribojavali.

"Otkazivanje se oseti kada se najave ovako malo restriktivnije mere, kao što je to Austrija učinila, ali možemo reći da Englezi i Nemci izvlače širu sliku", kaže Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smeštaj u Dubrovniku.

Zbog većeg broja obolelih te najave uvođenja obaveznog karantina za povratnike u pojedine evropske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj na krajnjem jugu beleže i otkazivanje rezervacija, no optimizam ipak postoji.

"Dosta smo dobili onih gostiju koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik, s tim da smo se, naravno, prilagodili i što se tiče ponude i cena. I, mislim, da smo se dobro prilagodili", kaže Nikolina Farčić, predsednica Ceha ugostitelja i turističkih delatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba