PUPOVAC O ŽIVOTU NAŠIH LJUDI: Srbi se u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja srpsko-hrvatskog nepomirenja

Beta

17. 08. 2020. u 15:44

POLITIČKI lider Srba u Hrvatskoj i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) Milorad Pupovac rekao je danas da se Srbi u Hrvatskoj nalaze između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja.

ПУПОВАЦ О ЖИВОТУ НАШИХ ЉУДИ: Срби се у Хрватској налазе између чекића и наковња српско-хрватског непомирења

Foto: Tanjug

Ali da bi se krenulo putem, za koji veruje, potrebno je Srbe skinuti s nakovnja i maknuti ispod čekića.

- Bilo bi znatno lakše kad se ne bismo nalazili između čekića i nakovnja hrvatsko-srpskog nepomirenja. Ali krenuli smo putem za koji verujemo da će nas skinuti s tog nakovnja i maknuti ispod tog čekića - rekao je Pupovac.

Na pitanje kako ocenjuje trenutne odnose između zvaničnog Beograda i Zagreba, Pupovac je kazao da su politički odnosi između Zagreba i Beograda počeli da stagniraju još od 2011, 2012. godine.

- Uprkos povremenim pokušajima da se ta stagnacija zaustavi, njihovi su rezultati bili kratkog trajanja. I gotovo su uvek bili zasenjeni otvorenim ratnim i poratnim pitanjima. Poseban problem je zastoj u procesu širenja Evropske unije i zapostavljanja odnosa među zemljama bivše jugoslavije i jugoistoka Evrope od strane EU - ocenio je politički lider Srba u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju zastoj u širenju dobrosusedskih odnosa, Pupovac zamera zvaničnom Beogradu i zvaničnom Zagrebu "različite oblike" nastavljanja ratovanja verbalnim, simboličkim i komemorativnim praksama.

U Zagrebu i Beogradu smatraju da je između nas novi Zid. Ne više ideološki već civilizacijski

- Ne može biti poboljšanja dobrosusedskih odnosa bez rešavanja otvorenih pitanja kao što su pitanja nestalih lica, kako Hrvata tako i Srba, suđenja za ratne zločine, povratak imovinskih prava i stambenog zbrinjavanja, pitanja manjina i pitanja granice - ocenio je lider SDŠ.

Po njegovim rečima problematičan je i stav koji se "oblikuje" s obe strane, da smo mi dva sveta koja nemaju i ne trebaju imati ništa zajedničko.

- U Zagrebu i Beogradu smatraju da je između nas novi Zid. Ne više ideološki već civilizacijski. Novi zid između Zapada i Istoka. Koliko je to štetno i retrogradno i za Hrvatsku i za Srbiju ne vide oni koji ne mogu i oni koji su slepi zbog svojih političkih oholosti - rekao je Pupovac.

Tanjug

MILOŠEVIĆ NA OBELEŽAVANjU OLUJE

Na pitanje Bete da li je prisustvo Miloševića manifestaciji u Kninu, najava distanciranja Srba u Hrvatskoj od stavova zvaničnih srpskih vlasti, Pupovac je kazao da Srbi u Hrvatskoj nemaju potrebu za distanciranjem od matične zemlje, već za stvarnjem što je moguće boljih pretpostavki za dobre odnose između nje i zemlje koja im je domovina, kao i što je moguće bolje i sistemskije saradnje između njihovih institucija i institucija Republike Srbije.

- Dugo je trebalo da se ti odnosi u novim okolnostima počnu izgrađivati i svaki zastoj ili narušavanje postojećeg nanosi nam ozbiljne štete - ocenio je Pupovac.

Na pitanje da li povremena oštra istupanja protiv Hrvatske pojedinih visokih zvaničnika iz Beograda otežavaju aktivnosti na popravljanju položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da svaka teška reč, oštar istup ili loša poruka bilo s jedne ili s druge strane ne mogu dobro da utiču na položaj Srba u Hrvatskoj.

- Oštre reči sužavaju prostor za popravljanje položaja Srba. Zato smo činili i činimo sve da toga ima što je moguće manje - naveo je on.

Na pitanje šta konkretno očekuje od predstavnika vlasti u Srbiji, a šta od političara u Hrvatskoj da će uraditi na tom planu, Pupovac je istakao da je u ovom trenutku najbitnije rešavanje pitanja nestalih lica, Hrvata i Srba.

Foto: Tvitter/Srpsko narodno vijeće

Na pitanje šta je potrebno da nova hrvatska vlada konkretno učini na poboljšanju uslova življenja i opstanka srpske zajednice u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je na prvom mestu osećaj slobode.

- Osećaj slobode je na prvom mestu, pa politika ravnopravnosti u različitim segmentima: od priznavanja stradanja preko obrazovanja do razvoja - rekao je Milorad Pupovac.

 

 
USTAŠKI POZDRAV PREKRŠAJ ILI REMEĆENjE JAVNOG REDA I MIRA

Na pitanje da li država Hrvatska dovoljno radi na tome da se suzbije mržnja prema srpskom narodu i Srbiji, koja nažalost još postoji, Pupovac je rekao da je isuviše dugo trajala tolerancija prema govoru mržnje i aktima nasilja, pa se i danas ni policija ni sudovi neretko ne usuđuju nazvati stvari pravim imenom.

Foto: AP

- Tako se ustaški pozdrav tretira kao prekršaj ili remećenje javnog reda i mira umesto kao podsticanje na nacionalnu mržnju i veličanje jednog zločinačkog režima. Hrvatski Ustav to zabranjuje, a krivični zakon kao i neki drugi zakoni tretiraju kao krivična dela - rekao je Pupovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)