600 KUNA ZA USTAŠKO IŽIVLJAVANJE: Kažnjen zbog izvikivanja ZDS i "živeo Ante Pavelić" i fašističkog pozdravljanja

Tanjug

12. 08. 2020. u 13:05

AUTOMEHANIČAR (58) iz Rijeke kažnjen je nedavno u opatijskom sudu novčanom kaznom od 600 kuna zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava “za dom spremni” i “živeo Ante Pavelić”.

600 КУНА ЗА УСТАШКО ИЖИВЉАВАЊЕ: Кажњен због извикивања ЗДС и живео Анте Павелић и фашистичког поздрављања

Depositphotos

To se dogodilo iako hrvatsko pravosuđe još nema apsolutni konsenzus u vezi kažnjivosti zbog izvikivanja ustaškog pokliča.

Automehanižar je, naime, kako prenosi hrvatski portal Telegram, na sred riječkog Korzoa izvikivao navedene pokliče i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava. Pri tome je, kako stoji u optužnom predlogu, bio u prilično alkoholisanom stanju.

-Okrivljeni je uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog ili etničkog identiteta što je protivno Ustava Republike Hrvatske. Na taj je način pomenuti je remetio javni red i mir prisutnih građana I počinio prekršaj u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira-, stoji, između ostalog, u nepraavosnažnoj presudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SPAS U TURSKOJ I UN: Zelenski se uzda u Erdogana - Ukrajina traži garanciju