U DUBOKOM MINUSU: Evo šta se dešava u Hrvatskoj u jeku sezone - sezona totalno propala

Tanjug

12. 08. 2020. u 14:18

У ДУБОКОМ МИНУСУ: Ево шта се дешава у Хрватској у јеку сезоне - сезона тотално пропала

Novosti

U PRVIH šest meseci ove godine zbog pandemije korona virusa hrvatski turizam je u dubokom minusu, a broj dolazak i noćenja pao je za više od 77 odsto, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku (DŽS).

Najbrojniji gosti bili su, navodi se, iz Nemačke i Slovenije.

U istom periodu u komercijalnim smeštajnim objektima turisti su ostvarili 1,5 miliona dolazaka i 5,2 miliona noćenja, što je pad dolazaka za 77,5 posto i pad noćenja turista za 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u saopštenju DŽS, preneli su hrvatski mediji.

Domaći turisti su u tom periodu ostvarili 435.000 dolazaka i 1,1 milion noćenja, što je 54,1 posto manje dolazaka i 54,5 posto manje noćenja domaćih nego u istom razdoblju prošle godine.

Strani turisti ostvarili su 1,0 milion dolazaka i 4,2 miliona noćenja u prvih šest mesec, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad dolazaka za 81,5 posto i pad noćenja za 79,8 posto.

Prema podacima samo za jun ove godine nema značajnijeg poboljšanja, iako se u maju počelo sa popuštanjem zaštitnih mera.

U tom mesecu je, navodi se, otvareno tek 798.000 dolazaka i 3,6 miliona noćenja turista, što je u odnosu na isti mesec lane pad za 72,7, odnosno pad noćenja za 72,4 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Snnovac

12.08.2020. 18:28

@Sky - Sky@ Nije u redu radovati se tuđoj propasti,Činjenica je da je hrvtska totalno zabrljala tako što je sakrila svoje pravo stanje sa svojim obolelim od korone i tako masovno zarazila pola evrope.U evropi masovno skače broj obolelih kako se koja tura njihovih turista vrati iz hrvatske.Nije u redu da se tako ponaša jedna civilizovana eu država i da masovno zaražava građane ostalih država evrope.Biće i sledeće godine turizma a postavlja se pitanje zašto se hrvatska odlučila na ovakav samoubilački potez jer će činjenice uskoro morati izaći na videlo kad se korona masovno počne širiti po svetu od turista iz hrvatske.Bolje za njih da su se pretrpeli ove godine a bolje izgleda i za celu evropu

Aleksa

12.08.2020. 20:52

Ne vidim razlog da se u "Novostima" pise o stanju turisticke privrede Hrvatske tj. ovogodisnje letnje sezone. Neka sami pronadju greske i neka se sami izvlace. Nisam od onih koji se raduju njihovom neuspehu a nije mi zao zbog toga. Ravnodusnost je potpuna.