TO JE ZA NAS ZLOČINAČKA AKCIJA: Nižu se oštre reakcije na odluku Borisa Miloševića, zločin ne smemo zaboraviti

Novosti online

03. 08. 2020. u 12:26

ODLAZAK potpredsednika hrvatske Vlade Srbina Borisa Miloševića u Knin na obeležavanje 25 godina od akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" značio bi da on priznaje zvanični narativ hrvatske države o "Oluji" kao opravdanoj, legitimnoj i pravednoj, izjavio je danas direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

ТО ЈЕ ЗА НАС ЗЛОЧИНАЧКА АКЦИЈА: Нижу се оштре реакције на одлуку Бориса Милошевића, злочин не смемо заборавити

Foto: Tanjug

- Zvanični hrvatski narativ, to je osnov - postoji deklaracija o "Oluji" iz 2006. godine, i tamo je rečeno i preneto u udžbenike i enciklopedije - da je "akcija preduzeta da se vrati ustavno-pravni poredak Hrvatske, okupirano područje od lokalnih Srba, JNA koji su sprovodili velikosrpsku zločinačku politiku Slobodana Miloševića" - rekao je Štrbac.

On ističe da činjenice govore da je "Oluja" bilo etničko čišćenje, pa i više od toga, te napominje da se i u presudi Međunarodnog suda pravde navodi da je ta akcija etničko čišćenje, ali i da ima elemente genocida.

- Za nas je to zločinačka akcija u kojoj je prognano više od 220.000 Srba za samo nekoliko dana - 1.872 je poginulih i nestalih, među njima je 65 odsto civila i 30 odsto žena. Tri četvrtine civila je starije od 60 godina, a traže se 722 osobe, od toga 278 žena - precizirao je Štrbac.

On napominje da postoji i presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskog generala Ante Gotovine, gđe je rečeno da je "Oluja" združeni zločinali poduhvat, čiji je cilj bio da se prisilno i trajno isteraju Srbi sa područja Krajine.

Štrbac ističe da, iako su hrvatski generali oslobođeni u žalbenom postupku, tu definiciju nije niko sklonio.

On napominje da u Kninu 5. avgusta neće biti komemoracija, nego proslava, a obratiće se i Ante Gotovina.

Foto: Printscreen

- U Kninu 5. avgusta nije komemoracija, već slavlje. Milošević ne ide da progovori neku reč, pa da iznese priču. On ide tamo i šta će biti - kao član Srbin, kao fikus u Vladi... Njegovo prisustvo za nas Srbe znači da priznaje narativ službene države, da je akcija opravdana i legitimna, pravedna - kaže Štrbac.

Sutra se navršava 25 godina od kako je počela hrvatska akcija "Oluja" u kojoj je iz Hrvatske za nekoliko dana proterano 250.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, dok se stotine i dalje vode kao nestali.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna