U KLINČU HDZ I SDP: U sredu Hrvati idu na izbore, a srpska stranka će odlučiti

DVA dana pred hrvatske izbore nema velikih stranačkih skupova, nervoze političara i prognoza analitičara, jer svi su svesni da će sreda biti samo prvi čin do formiranja vlade.

У КЛИНЧУ ХДЗ И СДП: У среду Хрвати иду на изборе, а српска странка ће одлучити

Foto: Tanjug

Pobediće HDZ, ali nedovoljno da sastavi novu vladu, pa će biti presudno kome će se prikloniti Milorad Pupovac i Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave. Bez njih niko neće moći da sastavi novu vladu, pa Hrvatsku čekaju dani neizvesnosti, pregovaranja i dogovaranja što će drugi čin izbora učiniti mnogo dramatičnijim.

Sve su kombinacija na stolu, pa i ona nemoguća da koaliraju ili sarađuju krajnje leve i desne stranke. Ipak, izbori će doneti samo jednog pobednika, Zorana Milanovića ili Andreja Plenkovića i sreda uveče odrediće daljnje karijere dvojice najmoćnijih hrvatskih političara.

Ako HDZ prođe lošije nego što se očekivalo, to bi moglo značiti i kraj političke moći premijera, a ne bi bilo iznenađenje da Plenković nastavi posao u Briselu. Počela bi u tom slučaju bitka za njegovog naslednika između sve moćnijeg slavonskog ministra odbrane Ivana Anušića i ministra saobraćaja Olega Butkovića.

Ako izgubi Milanović i koalicija levih stranaka ne sastavi novu vladu, završila bi politička karijera Ramba u hrvatskoj politici. U tom slučaju bi "pala" i glava šefa SDP-a Peđe Grbina i sigurno bi došlo do daljeg rasipanja članstva. Ako se najveća srpska stranka u Hrvatskoj SDSS priključi HDZ-u, to bi obezbedilo Plenkoviću treći mandat na čelu vlade, ali samo u slučaju ako u sredu osvoje više mandata nego što se sada očekuje. Gotovo je nezamisliva saradnja Domovinskog pokreta i SDSS-a, pa HDZ mora osvojiti rekordni broj mandata da obezbedi krajnju pobedu.

Hrvatskoj su potrebni Srbi

Foto: Tanjug

- Hrvatskoj su potrebni Srbi jer je dobar deo hrvatske istorije ujedno i istorija Srba. Vreme je da se Hrvatska oslobodi grča antisrpskog stava - rekao je u kampanji Milorad Pupovac, veteran hrvatske politike i najdugovečniji poslanik Sabora.

Ova kampanja bila je najdosadnija do sada, bez imalo mašte, snažnih poruka i kvalitetnih programa. Sve se vrtelo oko ličnih uvreda i opštih mesta, time da se HDZ hvalio uspesima i prikazivao da Hrvatima teku med i mleko, a reke pravde, koje je formirao Zoran Milanović pozivale na promene koje će skinuti sa vlasti korumpirani HDZ.

I ovi izbori pokazali su veliku podeljenost Hrvatske na levicu koja to zapravo i nije i desnicu, koja je često ekstremna i agresivna. Slavonija i jug oko Dubrovnika, te delom Dalmacija i Lika su utvrda desnice, dok su Zagreb i sever Hrvatske uz Rijeku i Istru za levicu koja nema pravi program i egzistira samo na kritici vladajućeg HDZ-a, koji je do sada samo dva puta pobeđen na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?